Το μυστικό ήταν τόσο καλά φυλαγμένο ώστε τα 2.400 άτομα που συμμετείχαν τη Δευτέρα του Πάσχα στον καθιερωμένο ημιμαραθώνιο του Πράτο, στην Τοσκάνη, δεν έμαθαν ποιος θα έτρεχε ανάμεσά τους παρά την τελευταία στιγμή –κι αυτό από μια φωτογραφία στο twitter: ήταν ο Ματέο Ρέντσι. Ο πρώην πρωθυπουργός τερμάτισε στην 570ή θέση καλύπτοντας την απόσταση σε κάτι περισσότερο από δύο ώρες. Και σαν μην ήταν σαφής ο συμβολισμός της συμμετοχής του, λίγα λεπτά μετά τον τερματισμό του πόσταρε στο facebook κι ένα μήνυμα: «Το να τρέχεις, σημαίνει να παραμένεις στο παιχνίδι, να μη φοβάσαι την πρόκληση, να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς. Σημαίνει να εμπιστεύεσαι τα πόδια σου, αλλά φυσικά και το μυαλό σου, σημαίνει να μην τα παρατάς σε ψυχολογικό επίπεδο».

Ακόμη κι όταν τρέχει –παρατηρεί η «Μοντ» –ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής Αριστεράς δεν παύει να κάνει πολιτική. Ο Ρέντσι αναζητά διαρκώς την έκπληξη, δεν σταματά να τροφοδοτεί τα μέσα ενημέρωσης και να προκαλεί συζητήσεις γύρω από το πρόσωπό του. Η μέθοδος δεν έχει αλλάξει, παρά το γεγονός ότι από την παραίτησή του στις 19 Φεβρουαρίου και μετά δεν έχει κανένα επίσημο αξίωμα ή ιδιότητα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, όμως, θα αποκτήσει σύντομα: στις 30 Απριλίου διενεργείται η δεύτερη φάση ανάδειξης της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος και ο πρώην πρωθυπουργός, που παραιτήθηκε υπονοώντας ότι έχει τελειώσει γι’ αυτόν η πολιτική, αλλά το μετάνιωσε πολύ γρήγορα, δεν αναμένεται να έχει πρόβλημα απέναντι στους δύο βασικούς αντιπάλους του, τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο και τον κυβερνήτη της Απουλίας Μικέλε Εμιλιάνο.

Ο Ρέντσι δεν τους φοβάται, αλλά τους κρατά και σε απόσταση ασφαλείας –τηλεοπτικό ντιμπέιτ θα γίνει μόνο ένα, στις 26 Απριλίου. Κι αυτό θέλει φυσικά να το μετατρέψει σε παράσταση για έναν ρόλο, όπως παράσταση για έναν ρόλο ήταν η πρώτη φάση των προκριματικών εκλογών, στην οποία συμμετείχαν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη. Από τους 264.000 που ψήφισαν, ο Ρέντσι έλαβε 176.000 ψήφους συγκεντρώνοντας 66,7%, έναντι 25% του Ορλάντο και 8% του Εμιλιάνο. Η επίδοση, σημειώνουν οι αναλυτές, ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο και πιστοποιεί τη δημοφιλία του πρώην πρωθυπουργού στη βάση του κόμματος. Στην «ανοιχτή» φάση της ψήφου, τη μεθεπόμενη Κυριακή, αναμένεται να επιβεβαιωθεί αυτή η τάση. Ο μοναδικός αντίπαλος του Ρέντσι είναι, επομένως, η συμμετοχή: θα προσέλθουν στις κάλπες περισσότεροι από 2 εκατ. πολίτες όπως ελπίζει το επιτελείο του για να φανεί ότι το Δημοκρατικό Κόμμα εξακολουθεί να έχει απήχηση στην ιταλική κοινωνία;

Για τον Ματέο Ρέντσι οι προκριματικές εκλογές είναι το απαραίτητο βήμα για την επιστροφή του στην εξουσία. Και μπορεί να μη βιάζεται όσο μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία, αλλά θα προτιμούσε οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν το ερχόμενο φθινόπωρο, δηλαδή έξι μήνες πριν από την κανονική λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2018. Μέχρι τότε, ο Ρέντσι θα συνεχίσει να μηχανεύεται τρόπους για να κάνει αισθητή την παρουσία του στη δημόσια σκηνή της Ιταλίας. Είναι μια μέθοδος που δεν αλλάζει, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν του εξασφάλισε αρκετούς εχθρούς –και στο κόμμα. Μένει να φανεί αν θα του εξασφαλίσει και περισσότερους φίλους.

Οι φόροι και ο Δράκουλας

«Η τελευταία φορά που αυξήθηκε ο ΦΠΑ στην Ιταλία ήταν την1η Οκτωβρίου 2013από μια άλλη κυβέρνηση. Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν είναι πια το κόμμα των φόρων, στείλαμε τον Δράκουλα στη σύνταξη». Η δήλωση αυτή του Ματέο Ρέντσι ερμηνεύτηκε ως μήνυμα με αποδέκτητις Βρυξέλλες.