Ενας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά καθώς και ελαφρύτερα μια γυναίκα σε ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, τρεις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και ενώ διεξαγόταν η τηλεμαχία των υποψηφίων.

Ο αστυνομικός έπεσε νεκρός επί τόπου. Πληροφορίες ότι και δεύτερος αστυνομικός υπέκυψε λίγη ώρα αργότερα στα τραύματά του διαψεύστηκαν από το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σίγουρος πως το περιστατικό σχετίζεται με τρομοκρατία και συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το πρωί της Παρασκευής.

Ανακοίνωσε ακόμη πως οι αρχές ασφαλείας θα βρίσκονται στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την εκλογική διαδικασία της Κυριακής.

Ο Φρανσουά Φιγιόν έκανε γνωστό πως αναστέλλει όλη την προεκλογική δραστηριότητά του την Παρασκευή.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης Amaq.

Το πρακτορείο ανακοίνωσε την ταυτότητα του ενός δράστη, αναφέροντας ότι πρόκειται για τον Αμπού Γιουσίφ τον Βέλγο, μαχητή της οργάνωσης.

«Η ταυτότητα του επιτιθέμενου είναι γνωστή και έχει ελεγχθεί. Δεν θα τη δώσω στη δημοσιότητα διότι συνεχίζονται οι έρευνες με επιδρομές», δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν σε δημοσιογράφους.

«Οι ερευνητές θέλουν να βεβαιωθούν εάν είχε συνεργούς ή όχι», συμπλήρωσε. Ο ίδιος είπε ότι από την επίθεση τραυματίστηκε και διερχόμενη γυναίκα.

Ο ένοπλος δράστης ήταν 39 ετών και γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γαλλίας για την «ριζοσπαστικοποίησή» του, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Το κανάλι BFMTV μετέδωσε ότι είχε καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση για τον πυροβολισμό δύο αστυνομικών το 2001.

«Αυτόματο όπλο χρησιμοποιήθηκε εναντίον της αστυνομίας, ένα όπλο πολέμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «ο τρομοκρατικός κίνδυνος» στη χώρα παραμένει υψηλός.

Ο Μπραντέ ανέφερε ότι η επίθεση με πυροβολισμούς ξεκίνησε λίγο μετά της 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας), όταν σταμάτησε αυτοκίνητο δίπλα σε σταθμευμένο περιπολικό της αστυνομίας.

«Αμέσως εξήλθε ένας άντρας και άνοιξε πυρ εναντίον του περιπολικού, τραυματίζοντας θανάσιμα αστυνομικό. (…) Επίσης, τραυμάτισε άλλους δυο αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.

Η ταυτότητα του ενόπλου, ο οποίος σκοτώθηκε, δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα», πρόσθεσε.

Περισσότερο από μία ώρα μετά το επεισόδιο, υπήρξαν αναφορές για νέους πυροβολισμούς στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, στο περιστατικό εμπλέκονται δύο άτομα, ένα εκ των οποίων άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Αψίδα του Θριάμβου.

Αναζητούν δεύτερο ύποπτο

Η γαλλική αστυνομία αναζητεί άνδρα που ταυτοποιήθηκε από τις βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας σε σχέση με την επίθεση στην Λεωφόρο των Ηλυσίων, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο EUROPE 1.

Πυροβολούσε με καλάσνικοφ

Ενας από τους δράστες έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Για τον δεύτερο δράστη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με το ένταλμα, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters, ο ύποπτος είχε φτάσει στο Παρίσι με τρένο από το Βέλγιο.

Ο νεκρός δράστης είναι γνωστός στις Αρχές και η αστυνομία κάνει έρευνες στην κατοικία του, στον ανατολικό τομέα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, άνδρας που επέβαινε σε αυτοκίνητο άρχισε να πυροβολεί εναντίον των αστυνομικών με καλάσνικοφ όταν το όχημά του σταμάτησε σε κόκκινο φανάρι.

Αρχικά, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «πιθανότατα πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια». Στη συνέχεια, όμως, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών εμφανίστηκε λιγότερο κατηγορηματικός, λέγοντας ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για τα κίνητρα» των δραστών.

Τρεις πηγές από τη γαλλική αστυνομία δήλωσαν ότι το αιματηρό περιστατικό θα μπορούσε να συνδέεται με απόπειρα ένοπλης ληστείας.

Εντούτοις, η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανέλαβε επισήμως την έρευνα, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Οι Αρχές έχουν αποκλείσει το σημείο και έχουν συστήσει στους πολίτες να αποφύγουν τη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι νεωτέρας.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών έχει λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Παρίσι και ανακοίνωσε πως οι σταθμοί του μετρό στην γραμμή 1 κοντά στην Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων παραμένουν κλειστοί.

Ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε σε χαμηλό ύψος πάνω από την περιοχή.