Επισήμως, στόχος της Τερίζα Μέι με τις εκλογές της 8ης Ιουνίου είναι να μην συμπέσει το Brexit με τις επόμενες προγραμματισμένες εκλογές, οι οποίες επρόκειτο να διεξαχθούν το 2020. Αυτό υποστήριξε η ίδια η βρετανίδα πρωθυπουργός, στην πρώτη της συνέντευξη, στο BBC, μετά την αιφνιδιαστική προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Και αυτό προφανώς θα συμβεί.

Σε αντίθεση με το σοκ που προκάλεσε παγκοσμίως η ανακοίνωση των βρετανικών εκλογών, τα υπόλοιπα μοιάζουν σχεδόν προδιαγεγραμμένα. Αφενός το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει, άνευ συγκλονιστικού απροόπτου, την πρόταση της Μέι. Αφετέρου το Συντηρητικό της Κόμμα θα είναι ο μεγάλος νικητής, δίχως επί της ουσίας αντίπαλο να αντιμετωπίσει, ούτε στις κάλπες ούτε και στην τηλεόραση, δεδομένου ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετάσχει σε κανένα debate.

Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών χαιρέτισε αμέσως την απόφαση της βρετανίδα πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές. Ελάχιστοι ωστόσο, ακόμη και εντός του διαιρεμένου κόμματος του Τζέρεμι Κόρμπιν, ελπίζουν ότι είναι σε θέση να κερδίσουν αυτές τις εκλογές ή να αλλάξουν την πορεία του Brexit. Απεναντίας, αυτή η εκλογική αναμέτρηση ίσως σημαίνει και το τέλος του «κόκκινου Τζέρεμι» από την ηγεσία των Εργατικών.

Λίγο πριν από την επικύρωση των πρόωρων εκλογών από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, η Μέι επανέλαβε λίγο – πολύ όσα δήλωσε στην αιφνιδιαστική ανακοίνωσή της, μπροστά από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ: ότι ήταν μία απόφαση της τελευταίας στιγμής, την οποία έλαβε διότι χρειάζεται μία καθαρή λαϊκή εντολή για να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι ο λόγος που άλλαξε γνώμη ήταν η στάση της αντιπολίτευσης από τη στιγμή που ενεργοποίησε το άρθρο 50 της Λισαβώνας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εκλογική αναμέτρηση δεν θα έχει τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αντιπάλων. Όπως η ίδια η Μέι υπογράμμισε, εκείνη τουλάχιστον δεν θα συμμετάσχει. Προτιμά, λέει, τις εκστρατείες στους δρόμους. Της αρέσει, λέει, να πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα.