Το ζήτημα που προκλήθηκε αναφορικά με τις κινήσεις της αμερικανικής ναυτικής αρμάδας υπό το αεροπλανόφορο USS Carl Vinson καλείται να αντιμετωπίσει ο Λευκός Οίκος, καθώς ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς πραγματοποιεί περιοδεία στην περιοχή της Ασίας διαβεβαιώνοντας τους συμμάχους των ΗΠΑ για την τήρηση των αμερικανικών δεσμεύσεων ασφάλειας έναντι της στρατηγικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα κλιμακώνοντας την άσκηση (φραστικών) στρατιωτικών πιέσεων κατά της Βόρειας Κορέας ότι τόσο το αεροπλανοφόρο όσο και η νηοπομπή των σκαφών συνοδείας του, κινούνται προς την Κορεατική Χερσόνησο.

Ωστόσο, όπως προέκυψε το αεροπλανοφόρο δεν είχε πλησιάσει προς τη Νότια Κορέα, ενώ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έπλεε στα Στενά Σούντα, κινούμενο αντίθετα με κατεύθυνση προς τον Ινδικό Ωκεανό και τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Αυστραλίας. Έτσι, ενώ η Βόρεια Κορέα πραγματοποιούσε αποτυχημένη πυραυλική εκτόξευση το πρωί της Κυριακής, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο απομακρύνονταν αντί να πλησιάζει προς την Κορεατική Χερσόνησο.

Αφού το ζήτημα προέκυψε πολιτικά στην Ουάσιγκτον προκαλώντας τις ανάλογες «αναταράξεις», η Αμερικανική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ στον Ειρηνικό γνωστοποίησε ότι η αμερικανική ναυτική αρμάδα υπό το αναφερόμενο αεροπλανοφόρο, έπρεπε να ολοκληρώσει μία εκπαιδευτική δραστηριότητα με ναυτικές μονάδες της Αυστραλίας.

Η διάρκεια της δραστηριότητας αυτής, περικόπηκε χρονικά έναντι των αρχικών σχεδιασμών, ενώ τώρα ο ναυτικός σχηματισμός των αμερικανικών πολεμικών σκαφών κινείται προς τον Δυτικό Ειρηνικό ωκεανό, σύμφωνα με τις διαταγές που έλαβε.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε εκνευρισμό στους ειδικούς που αναλύουν τις εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο, τονίζοντας τα ερωτηματικά για την αξιοπιστία των λόγων της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ κλιμακώνει επικίνδυνα τη ρητορική της κατά της Βόρειας Κορέας.

«Εάν τους απειλείς και η απειλή σου δεν είναι αξιόπιστη, στην ουσία υποβαθμίζεις την πολιτική που ακολουθείς για να τους αντιμετωπίσεις. Κι αυτό ακριβώς είναι ένα λογικό συμπέρασμα γι’ αυτό που συνέβη», εξηγεί ο Τζόελ Γουίτ, ειδικός σε θέματα Βόρειας Κορέας στην ομάδα παρατήρησης των εξελίξεων «38 North» που ανήκει οργανωτικά στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων (Johns Hopkins University’s School of Advanced International Studies).

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν αρχικά ανακοινώσει, στις 10 Απριλίου, ότι ο διοικητής της Αμερικανικής Ναυτικής Διοίκησης Ειρηνικού, ναύαρχος Χάρι Χάρις, έδωσε εντολή στη ναυτική μονάδα κρούσης του Carl Vinson «να ακολουθήσει βόρεια πορεία και στη συνέχεια να αναφέρει για την κατάσταση στον Δυτικό Ειρηνικό ωκεανό».

Τόσο το Reuters όσο κι άλλα ΜΜΕ παρατήρησαν στις 11 Απριλίου ότι η αλλαγή πορείας του αμερικανικού αεροπλανοφόρου και των συνοδών πλοίων του, θα απαιτήσει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της εβδομάδας. Από την πλευρά του, το ναυτικό των ΗΠΑ απάντησε ότι για λόγους ασφαλείας δεν γνωστοποιεί τις θέσεις των πλοίων του.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις φαίνεται αρχικά να υποβάθμισε την ίδια ημέρα (11 Απριλίου) την αλλαγή στη θέση διάταξης του αναφερόμενου ναυτικού σχηματισμού. Ωστόσο, αμέσως μετά, το Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι ακυρώθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη του πλοίου σε λιμάνι της Αυστραλίας (Freemantle) και όχι η προγραμματισμένη άσκηση.

Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα ότι το αεροπλανοφόρο συντόμευσε τη διεξαγωγή της άσκησης, πριν αναλάβει τη νέα αποστολή του. Έτσι, την Τετάρτη το USS Carl Vinson εκτιμάται ότι κινείται στον Ειρηνικό Ωκεανό κατευθυνόμενο προς την Κορεατική Χερσόνησο.