Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) με δελτίο ασφαλείας που εξέδωσε υπογράμμισε τους δυνητικούς κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς στο κύτος φορτίου των επιβατικών αεροσκαφών, έπειτα από την απαγόρευση που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στους επιβάτες πτήσεων από αραβικές χώρες και την Τουρκία να έχουν μαζί τους ηλεκτρονικές συσκευές στην καμπίνα και κάλεσε στην λήψη νέων μέτρων προφύλαξης.

Ο EASA, που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των πτήσεων σε 32 χώρες, ανέφερε πως οι ατομικές ηλεκτρονικές συσκευές (PED) ελλοχεύουν κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς εξαιτίας των μπαταριών λιθίου που διαθέτουν και θα πρέπει να μεταφέρονται, κατά προτίμηση, στις καμπίνες των επιβατών, ώστε οποιαδήποτε προβλήματα εκδηλωθούν να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται.

«Οταν απαγορεύεται η μεταφορά των ατομικών ηλεκτρονικών συσκευών στην καμπίνα, αυτό οδηγεί σε σημαντική αύξηση του αριθμού των συσκευών αυτών στο διαμέρισμα φορτίου του αεροσκάφους. Συγκεκριμένες προφυλάξεις θα πρέπει ως εκ τούτου να ληφθούν για να περιοριστεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στο κύτος του φορτίου», υπογραμμίζεται στο δελτίο ασφάλειας του Οργανισμού.

Ο Οργανισμός εξέδωσε οδηγίες δύο εβδομάδες μετά τη λήψη των ενισχυμένων μέτρων που αποφάσισαν το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον, επικαλούμενες απειλές για την ασφάλεια.

Με βάση το μέτρο, οι επιβάτες των πτήσεων αυτών απαγορεύεται να έχουν μαζί τους στην καμπίνα ηλεκτρονικές συσκευές μεγαλύτερες από κινητό τηλέφωνο.