Εξι μήνες σχεδόν μετά την έλευση στην Ελλάδα ειδικών αξιωματούχων της Europol, ανώτατο στέλεχος της ευρωπαϊκής αστυνομικής Αρχής αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ότι άτομα που θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσεις με δίκτυα τρομοκρατών και διακινητών μεταναστών, έχουν εντοπιστεί στα hotspots των ελληνικών νησιών.

«Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προβεί σε ελέγχους εκατοντάδων ατόμων στα ελληνικά νησιά και έχουν εντοπίσει αρκετές περιπτώσεις υπόπτων για τους οποίους κρίθηκε ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης από τις Αρχές ασφαλείας» αναφέρει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αντιμετώπισης Παράνομης ΔιακίνησηςΜεταναστών (EMSC) Ρόμπερτ Κρεπίνκο από τα γραφεία της Europol στη Χάγη.

Στα γραφεία της Europol στο προάστιο Στάτενκβαρτίερ στη Χάγη είχε αρχίσει, άλλωστε, η εκπαίδευση των επονομαζόμενων guest officers το περασμένο καλοκαίρι, προκειμένου να μεταβούν στα ελληνικά νησιά. «Εκεί πραγματοποιούν δευτερογενείς ελέγχους ασφαλείας με στόχο να εντοπίζουν εάν μεταξύ των αλλοδαπών, οι οποίοι έχουν εισέλθει στην Ελλάδα και βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας, υπάρχουν άτομα που θεωρείται ότι αποτελούν πιθανό κίνδυνο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια» εξηγεί ο Κρεπίνκο. Από τη θέση του επικεφαλής του Κέντρου Αντιμετώπισης Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών παρακολουθεί ανελλιπώς την επιχείρηση των ειδικών –προέρχονται από τη Europol, αλλά και από αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και του Βελγίου –οι οποίοι πραγματοποιούν τους εν λόγω ελέγχους στους πέντε χώρους φιλοξενίας στα ελληνικά νησιά. Η μετάβασή τους εμπίπτει στην απόφαση δημιουργίας ειδικής αστυνομικής task force με στόχο την ανάπτυξή της –ανάλογα με τις ανάγκες –στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τους ελέγχους έχουν «πραγματοποιηθεί πολλά χτυπήματα στη βάση δεδομένων της Europol». Εχουν, με άλλα λόγια, εντοπιστεί άτομα, τα οποία βρίσκονται καταχωρημένα ανάμεσα σε 5.000 ονόματα, που περιλαμβάνονται στους μαύρες λίστες της Europol ως ύποπτα για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και για συμμετοχή σε δίκτυα τρομοκρατών. Επιπλέον, έχουν εντοπιστεί ύποπτοι για διασυνδέσεις με οργανωμένα δίκτυα διακινητών μεταναστών. Ειδικές εκθέσεις της Europol προειδοποιούν ότι παραμένει υψηλός ο κίνδυνος εισαγωγής μελών του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη προκειμένου να πραγματοποιήσουν επιθέσεις ανάλογες με αυτές που έγιναν στις Βρυξέλλες πριν από έναν χρόνο και στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.

Παρότι η προσοχή του EMSC για την εξάρθρωση των διακινητών παράνομων μεταναστών έχει στραφεί κυρίως στη διαδρομή Λιβύης –Ιταλίας, όπου καταγράφεται από την περασμένη χρονιά μαζική ροή μεταναστών, ο Κρεπίνκο προειδοποιεί ότι η διαδρομή από την Τουρκία μέσω Ελλάδας παραμένει σε σημαντικό βαθμό ενεργή. «Οι μεταναστευτικές ροές είναι μεγαλύτερες στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου από τη Λιβύη προς την Ιταλία, αλλά η διαδρομή από την Τουρκία προς την Ελλάδα και έπειτα μέσω Βουλγαρίας και Δυτικών Βαλκανίων προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραμένει σημαντικά ενεργή. Φυσικά, δεν υπάρχει σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2015, αλλά η διαδρομή παραμένει ενεργή, αποτελώντας προσφιλές πεδίο για οργανωμένα δίκτυα διακινητών» λέει στα «ΝΕΑ» ο αξιωματούχος της Europol. «Βλέπουμε αφίξεις στα ελληνικά νησιά σε καθημερινή βάση και παρατηρούμε ότι υπάρχει ροή από τα Δυτικά Βαλκάνια, οπότε συμπεραίνουμε ότι η διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου είναι ακόμη πολύ ενεργή».

Πέρα από τη μεταφορά των παράνομων μεταναστών, τα δίκτυα των διακινητών προσφέρουν ολοένα και πιο διευρυμένες υπηρεσίες, ανάλογα με τον τελικό προορισμό των μεταναστών. Στο «πακέτο» που παρέχουν οι διακινητές περιλαμβάνονται εκτός από τη μεταφορά, υπηρεσίες διαμονής ανάλογα με τη διαδρομή και τους ενδιάμεσους σταθμούς των παράνομων μεταναστών και παροχή πλαστών εγγράφων.

«Η παροχή πλαστών εγγράφων ως πεδίο δράσης εγκληματικών δικτύων καταγράφει αύξηση, ενώ αλλάζει συνεχώς το modus operanti που χρησιμοποιείται» τονίζει ο Κρεπίνκο. Οπως εξηγεί, οι διακινητές χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο γνήσια έγγραφα ευρωπαίων υπηκόων, τα οποία «ενοικιάζουν» στους παράνομους μετανάστες. Οταν οι τελευταίοι φτάσουν στον προορισμό τους, τα έγγραφα επιστρέφουν στα δίκτυα των διακινητών για να χρησιμοποιηθούν από άλλους μετανάστες ή καταλήγουν στα χέρια άλλων εγκληματικών δικτύων.

Οσο για την τιμή, ο Κρεπίνκο επισημαίνει ότι εξαρτάται από τον προορισμό και τη διάρθρωση της ομάδας των μεταναστών και εκτιμάται σε πάνω από 3.000 ευρώ ανά άτομο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Europol τα κέρδη των διακινητών έχουν μειωθεί κυρίως μετά τον περιορισμό της μεταναστευτικής ροής από την Τουρκία προς την Ελλάδα κατά περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ την περασμένη χρονιά –από 5 με 6 δισ. ευρώ το 2015. Εκτιμάται, όμως, ότι θα πρέπει να κινούνται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα αν συμπεριληφθούν και τα κέρδη από τις συμπληρωματικές υπηρεσίες που παρέχουν οι διακινητές, καθώς οι υπολογισμοί της Europol περιλαμβάνουν κυρίως το κόστος μεταφοράς.

Οπως τα ναρκωτικά

«Η διακίνηση μεταναστών αποτελεί μια από τις πιο κερδοφόρες και εξαπλωμένες μορφές οργανωμένου εγκλήματος στην ΕΕ και είναι συγκρίσιμη πλέον με την αγορά παράνομης διακίνησης ναρκωτικών»

Ρόμπερτ Κρεπίνκο, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αντιμετώπισης Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών