Η Βρετανία είναι πιθανό να εγκαταλείψει την αστυνομική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης –τη Europol– στο πλαίσιο του Brexit και να «πάρει τις πληροφορίες της» μαζί της εάν δεν υπάρξει μια συμφωνία για τη διμερή συνεργασία στο πεδίο της ασφάλειας, διεμήνυσε σήμερα η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ.

Μερικές ώρες αφού η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ενεργοποίησε επισήμως τη διαδικασία του διαζυγίου της Βρετανίας από την ΕΕ, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη των διετών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, η Ραντ προειδοποίησε ότι εάν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία για την ασφάλεια, η διμερής συνεργασία στις προσπάθειες αντιμετώπισης του εγκλήματος και της τρομοκρατίας θα εξασθενίσει.

Ωστόσο, η ίδια σημείωσε πως η επίτευξη μιας συμφωνίας θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, ενώ επέμεινε πως το θέμα της ασφάλειας δεν είναι κάτι για το οποίο θα μπορούσε να «γίνει παζάρι».

Η Ραντ παραδέχθηκε ότι πιθανότατα η Βρετανία θα πάψει να είναι μέλος της Europol, αλλά συμπλήρωσε ότι η πρόθεση του Λονδίνου είναι να συνάψει συμφωνίες οι οποίες θα οδηγούσαν σε διμερή συνεργασία εφάμιλλη της σημερινής.

«Αυτό το οποίο χρειάζεται να κάνουμε είναι να διαμορφώσουμε μια σχέση με τη Europol που θα μας επιτρέπει ίση πρόσβαση» μετά το Brexit, ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

«Χρειάζεται να συνάψουμε μια συμφωνία με τη Europol ώστε να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε και να λαμβάνουμε» στοιχεία, πρόσθεσε.

Η Βρετανία βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των κρατών που αντλούν τις περισσότερες πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων της Europol, ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες ωφελούνται επίσης από τις πληροφορίες που διαθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο χάρη στη συμφωνία που είναι γνωστή ως Five Eyes, δηλαδή τη μεταπολεμική σύμπραξη των ΗΠΑ και του ΗΒ στο πεδίο των μυστικών υπηρεσιών, με την επικουρική συμμετοχή του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και άλλων κρατών.

«Είμαστε αυτοί που κάνουμε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη Europol, επομένως εάν εγκαταλείπαμε τη Europol (…) θα παίρναμε τις πληροφορίες –το προβλέπει η νομοθεσία– μαζί μας», δήλωσε η Ραντ.

«Το γεγονός είναι ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να κρατήσουμε εκεί τις πληροφορίες που συνεισφέρουμε, διότι συμβάλλουν να παραμένουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ασφαλείς. Δεν υπάρχει καμιά μεγάλη διαφωνία επί αυτού του ζητήματος», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι και αξιωματικοί των βρετανικών υπηρεσιών ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει ότι η αποχώρηση της Europol ενέχει κινδύνους, όπως και η απεμπόληση από το Λονδίνο της συμφωνίας που διέπει το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης — με βάση την οποία οι αρχές όλων των χωρών μελών της ΕΕ υποχρεούνται να συλλαμβάνουν κάθε ύποπτο που καταζητείται σε μια άλλη χώρα μέλος.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε θέση να συνεχίσουμε την ανταλλαγή πληροφοριών και να αντιλαμβανόμαστε τις κινήσεις των εγκληματιών και τις συμπεριφορές των εγκληματιών που περνούν τα σύνορα διαφόρων κρατών», είχε επισημάνει η Λιν Όουενς, η Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο Κλοντ Μόρες, ο Βρετανός που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογράμμισε πως είναι σημαντικό το ζήτημα της συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας να αντιμετωπιστεί πολύ πιο σοβαρά απ’ ό,τι αντιμετωπίζεται μέχρι τώρα.

«Το πρόβλημα είναι πως η ασφάλεια θα είναι πολύ άβολο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις. Δεν είναι εύκολο (σ.σ. να χρησιμοποιηθεί σαν) διαπραγματευτικό χαρτί», σημείωσε μιλώντας στο Ρόιτερς.