Στο πλευρό του Εμανουέλ Μακρόν τάσσεται επισήμως και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς. Με τη λογική ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου δεν θα περάσει στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 7 Μαΐου, ο Βαλς ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα στηρίξει τον σοσιαλιστή υποψήφιο Μπενουά Αμόν, ο οποίος – σε αντίθεση με τον Μακρόν – παρουσιάζει πολύ χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

«Οχι δεν θα ψηφίσω τον Μπενουά Αμόν, ναι θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν, διότι θα πρέπει να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος για τη Δημοκρατία και διότι αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Δεν πρόκειται να το ρισκάρω», δήλωσε ο Βαλς στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.

«Υπάρχει κίνδυνος νίκης της Λεπέν και αυτό με κάνει να αντιδρώ», υπογράμμισε προσθέτοντας τον παράγοντα της αναμενόμενης αποχής.

«Δυστυχώς είμαι πεπεισμένος ότι το Εθνικό Μέτωπο είναι πιο ψηλά απ’ ό,τι λέγεται στα ποσοστά και με εκπλήσσει το γεγονός ότι ακόμα και στις τηλεμαχίες ανάμεσα στους υποψηφίους δόθηκε η εντύπωση ότι έχουμε συνηθίσει πλέον στα υψηλά ποσοστά του Εθνικού Μετώπου, χωρίς κανείς να επισημαίνει τον κίνδυνο», τόνισε ο Βαλς.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργός «τίποτα δεν έχει παιχτεί ακόμα ούτε για τον πρώτο ούτε για τον δεύτερο γύρο. Σε αυτό το κλίμα ναυτίας που διεξάγεται η εκστρατεία, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από την πλευρά των εκλογέων που θα μπορούσε να μεταφραστεί με ένα πολύ υψηλό ποσοστό αποχής», δήλωσε.

Ο ίδιος, όπως και οι εκλογείς, βρίσκονται αντιμέτωποι «με την ηθική κατάρρευση της υποψηφιότητας Φιγιόν από τη μία και την περιθωριοποίηση του Μπενουά Αμόν, από την άλλη», ο οποίος κατά την άποψη του Βαλς, «ακολούθησε μια λάθος στρατηγική μετά τη νίκη του στις προκριματικές, μη κατορθώνοντας να μετακινήσει την εκστρατεία του προς το κέντρο», ώστε να εξασφαλίσει μεγαλύτερη συσπείρωση.

«Εγώ, δεν αποδέχομαι την περιθωριοποίηση της κυβερνητικής Αριστεράς, της προοδευτικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς» τόνισε ο Βαλς, «γιατί θέλω να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί και μετεκλογικά».

Ξεκαθάρισε σε κάθε περίπτωση ότι δεν περιμένει κανένα αντάλλαγμα από τον Μακρόν και ότι η απόφασή του να τον ψηφίσει απορρέει από τη λογική.

Όσον αφορά τον Φρανσουά Φιγιόν υποστήριξε ότι «έχει θέσει σε ομηρεία το κόμμα του», και στη συνέχεια τη δημοκρατία, με πιθανό αποκλεισμό της δημοκρατικής Δεξιάς στον β’ γύρο.

Για τη νέα στρατηγική του Φιγιόν που επιτίθεται στον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μιλώντας για ύπαρξη ενός «μαύρου γραφείου παρακολουθήσεων», ο Βαλς τον κατηγορεί ότι επιδιώκει «να λερώσει την πολιτική ζωή και να χαμηλώσει το επίπεδο του πολιτικού λόγου με μια στρατηγική διάλυσης».