Δεκάδες χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ξεριζωμένα δέντρα και στέγες, αλλά και ένας τραυματίας ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από το πέρασμα του καταστροφικού κυκλώνα Ντέμπι, που πλήττει τις βορειοανατολικές ακτές της Αυστραλίας.

Ο ισχυρότερος κυκλώνας που έχει πλήξει το Κουίνσλαντ από το 2011, ο Ντέμπι σαρώνει τα πάντα στο διάβα του με ταχύτητες πάνω από 260 χλμ./ώρα και οι Αρχές προειδοποιούν ότι τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν έρθει ακόμη.

«Αναμένουμε πολλές αναφορές για ζημιές και δυστυχώς έχω την εντύπωση ότι θα έχουμε αναφορές και τραυματίες, αν όχι θανάτους», δήλωσε ο αστυνόμος Ιαν Στιούαρτ.

Μέχρι στιγμής, ένας άνδρας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφότου καταπλακώθηκε από τοίχο που κατέρρευσε.

Περισσότερα από 48.000 σπίτια παραμένουν χωρίς ρεύμα και δεκάδες δρόμοι έχουν κλείσει λόγω των πλημμύρων.

Εκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους απηύθυνε και η ίδια η πρωθυπουργός του Κουίνσλαντ Αναστάζια Παλασέι. Συνολικά περίπου 25.000 Αυστραλοί έχουν ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Ο στρατός καθώς και 2.000 υπάλληλοι των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών έχουν τεθεί σε επιφυλακή και έχουν αποθηκευτεί προμήθειες σε τρόφιμα και καύσιμα. Καταφύγια που βρίσκονται σε υψόμετρο έχουν παραχωρηθεί για εκείνους που δεν έχουν πού να πάνε.

Οι Αρχές της πολιτείας έκλεισαν 181 σχολεία και 232 παιδικούς σταθμούς και όλες οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Τάουνσβιλ και Μακέι ματαιώθηκαν.