Πριν από 18 μήνες, η εφημερίδα «Libération», μαζί με μια πλειάδα γάλλων διανοουμένων, πρότεινε τη διεξαγωγή μιας primaire με τη συμμετοχή όλων των Αριστερών της Γαλλίας, ώστε να αναδειχθεί ένας και μόνο υποψήφιος. Primaire έγινε, χωρίς όμως τη συμμετοχή ούτε του Εμανουέλ Μακρόν ούτε του Ζαν – Λικ Μελανσόν. Αποτέλεσμα, οι ψηφοφόροι είναι υποχρεωμένοι να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις –και όπως επεσήμαινε χθες ο διευθυντής της «Libé», ο Λοράν Ζοφρέν, προς το παρόν «ο Μπενουά Αμόν είναι αυτός που χάνει». Ο «και αριστερός και δεξιός» Εμανουέλ Μακρόν διεκδικεί πλέον με αξιώσεις την πρώτη θέση στον πρώτο προεδρικό γύρο, ο εκπρόσωπος της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν – Λικ Μελανσόν ανεβαίνει εδώ και δέκα ημέρες συνεχώς στις δημοσκοπήσεις και ο επίσημος Σοσιαλιστής υποψήφιος, ο Μπενουά Αμόν, κινδυνεύει να πέσει σύντομα κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10%. Λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο, σημείωνε χθες η «Monde», η προεκλογική του εκστρατεία διέρχεται μια πραγματική κρίση και το «ευκταίο μέλλον» που υπερασπίζεται ο αλλοτινός «αντάρτης» του PS «μοιάζει κάθε μέρα που περνάει ολοένα και περισσότερο με πολιτικό γολγοθά».

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Ifop-Fiducial επιβεβαίωσε τις δυσοίωνες εκτιμήσεις. Ο Μακρόν παραμένει πρώτος στην πρόθεση ψήφου με 25%, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ακολουθεί κατά πόδας με 25%, ο δεξιός Φρανσουά Φιγιόν χάνει ακόμα μισή μονάδα πέφτοντας στο 17,5% και στην τέταρτη θέση ακολουθεί ο Μελανσόν με 14% έναντι 10,5% του Αμόν. Από τέταρτος, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος έρχεται την τελευταία εβδομάδα πεισματικά πέμπτος. Αναγκάζεται λοιπόν να ανεβάσει τους τόνους. Βράδυ Κυριακής, από το τηλεοπτικό πλατό του France 2 κατήγγειλε τα «πισώπλατα μαχαιρώματα» που δέχεται μέσα από το ίδιο του το στρατόπεδο –μόλις πρόσφατα δύο υφυπουργοί καθώς και ο δημοφιλής υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ λε Ντριάν ανακοίνωσαν πως στηρίζουν Μακρόν. «Προαναγγέλλουν μάλιστα τον πολιτικό μου θάνατο για την ερχόμενη εβδομάδα, με μια στήριξη του Μανουέλ Βαλς στην υποψηφιότητα του Εμανουέλ Μακρόν» εξανέστη ο Σοσιαλιστής υποψήφιος –ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, ηττημένος της primaire, έχει αρνηθεί να οπισθογραφήσει την υποψηφιότητά του και οι φήμες στη Γαλλία οργιάζουν.

Σύγχυση και ανησυχία

Από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται, ο Αμόν αναγκάζεται να σπάσει το «σύμφωνο μη επίθεσης» που είχε συνάψει με τον Μελανσόν τον Φεβρουάριο: «Τρεις υποψήφιοι, ο κ. Φιγιόν, ο κ. Μελανσόν και η κυρία Λεπέν δηλώνουν γοητευμένοι από τον κ. Πούτιν που μόλις συνέλαβε 700 αντιφρονούντες» δήλωσε την Κυριακή. «Ηρέμησε, πιες ένα ρόφημα, κάνε την καμπάνια σου και σεβάσου τη συμφωνία που έχουμε: όχι χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» ήρθε η «πληρωμένη» απάντηση από τον Αλεξίς Κορμπιέρ, εκπρόσωπο του Μελανσόν. Στο περιβάλλον του Μπενουά Αμόν, όμως, κυριαρχούν η σύγχυση και η ανησυχία: ο Βενσάν Πεγιόν, ένας ακόμα ηττημένος της primaire, άνοιξε ξανά προχθές τη συζήτηση περί συμμαχίας Αμόν – Μελανσόν. Μέχρι πρόσφατα καλούνταν ο ακροαριστερός να αποσυρθεί υπέρ του Σοσιαλιστή υποψηφίου. Αλλά οι συσχετισμοί των δυνάμεων έχουν πια αλλάξει.