Τη δυσκολότερη δουλειά είχε ο Μάρτιν Σουλτς. «Οχι δεν ήταν καλή εκλογική βραδιά για τους Σοσιαλδημοκράτες» παραδέχτηκε ο υποψήφιος του SPD μόλις αποκρυσταλλώθηκε το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στο κρατίδιο του Σάαρ. Είναι το μικρότερο κρατίδιο της Γερμανίας και ο πρώτος από τρεις σταθμούς ενός μαραθωνίου της χρονιάς που θα καταλήξει στις παγγερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Το αποτέλεσμα ήταν απροσδόκητα καθαρό. Ανοδος των αντίπαλων Χριστιανοδημοκρατών και τιμωρία των Σοσιαλδημοκρατών που φλερτάρισαν με την προοπτική της κυβερνητικής αλλαγής, την οποία η συνεργασία του SPD με την Αριστερά μπορούσε να φέρει.

«Ηλπιζα περισσότερα, ότι θα είμαστε τουλάχιστον στο ίδιο ύψος με τους Χριστιανοδημοκράτες» είπε ο Μάρτιν Σουλτς στο δεύτερο κανάλι ZDF. Η πρωτιά ήταν ο στόχος που είχε το κόμμα του με την υποψήφια Ανκε Ρέλινγκ στις εκλογές του Σάαρλαντ. Αντ’ αυτού, ο Σουλτς έπρεπε χθες να δίνει συγχαρητήρια στην τοπική πρωθυπουργό του κόμματος της Μέρκελ, την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Αυτή αύξησε πάνω από πέντε μονάδες το ποσοστό το κόμματός της CDU και με 40,3%, σύμφωνα με την πρόγνωση του ZDF, λείπουν μόλις δύο έδρες για την αυτοδυναμία στη νέα Βουλή του Σααρμπρίκεν. Η Κραμπ-Καρενμπάουερ θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η επόμενη πρωθυπουργός του κρατιδίου σε μια επανέκδοση της κυβέρνησης συνασπισμού με τους Σοσιαλδημοκράτες. Από χθες το όνομά της ακούγεται όλο και εντονότερα για τη διαδοχή της καγκελαρίου Μέρκελ.

Το Σάαρ προσγείωσε ανώμαλα τον Σουλτς και τους Σοσιαλδημοκράτες που ήλπιζαν ότι θα εκφραστεί και στην κάλπη το κύμα ευφορίας και αλλαγής που έφερε ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD σε παγγερμανικό επίπεδο. Το «κύμα Σουλτς» δεν αποτυπώθηκε στο χθεσινό αποτέλεσμα, βοήθησε όμως τους Σοσιαλδημοκράτες να ανακάμψουν και από το 24% των δημοσκοπήσεων να φτάσουν το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών αγγίζοντας το 30%. «Χωρίς τον Σουλτς δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα» είπε ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου, ομοσπονδιακός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας.

Το Σάαρλαντ έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες για να προβληθεί το εκλογικό του αποτέλεσμα σε παγγερμανική κλίμακα. Η μελλοντική γερμανική Βουλή θα έχει και τους Πράσινους που με 4,1% έμειναν έξω από τη Βουλή του Σάαρλαντ, θα έχει και τους Φιλελευθέρους FDP που επίσης έμειναν εκτός με 3,3%. Αυτό δίνει περισσότερες δυνατότητες κυβερνητικών συνεργασιών για τον καγκελάριο που θα προκύψει τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, το Σάαρλαντ είναι το μόνο δυτικό κρατίδιο όπου η Αριστερά παίρνει τόσο υψηλό ποσοστό, που μειώθηκε χθες πάνω από τρεισήμισι μονάδες στο 12,4%. Οφείλει την αισθητή παρουσία του αποκλειστικά στον ιδρυτή του κόμματος Οσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος πριν εγκαταλείψει το SPD ήταν για 13 χρόνια πρωθυπουργός του Σάαρλαντ.

Ωστόσο, η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος οδηγεί σε συμπεράσματα παγγερμανικής ισχύος:

n Η υποψηφιότητα Σουλτς έφερε ενθουσιασμό στους Σοσιαλδημοκράτες και «φρέσκο αέρα» στην πολιτική αντιπαράθεση, που έκαναν καθαρότερες τις διαχωριστικές γραμμές. Ο Σουλτς ωστόσο δεν φέρνει οπωσδήποτε και αλλαγή εκλογικής συμπεριφοράς και επιλογής κόμματος.

– Σε περιόδους ανασφάλειας οι ψηφοφόροι επιλέγουν τη σιγουριά που τους προσέφερε η Χριστιανοδημοκράτισσα πρωθυπουργός και όχι την αλλαγή που θα έφερνε την Αριστερά του Λαφοντέν στην κυβέρνηση.

– Στις χθεσινές εκλογές ηττήθηκε η προοπτική συμμετοχής του κόμματος Η Αριστεράς στην κυβέρνηση.

Δοκιμάζονται οι αντοχές του

Για τον Μάρτιν Σουλτς η ήττα του μοντέλου συγκυβέρνησης με την Αριστερά στο Σάαρλαντ σημαίνει και περιορισμό των μετεκλογικών επιλογών του στο Βερολίνο. Παρ’ όλα αυτά ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών δηλώνει αισιόδοξος για τις παγγερμανικές εκλογές που είναι «αγώνας δρόμου» και χρειάζεται «μεγάλη ανάσα».

Από χθες δοκιμάζονται οι αντοχές του στην πράξη.