«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πεθάνει διότι οι πολίτες δεν τη θέλουν πλέον» αποφάνθηκε χθες η Μαρίν Λεπέν από τη Λίλλη. Τι κι αν το 72% των γάλλων ψηφοφόρων λέει «όχι» στην επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Η ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς μιλούσε με τον αέρα της υποψήφιας για την προεδρία, την οποία στηρίζει ανοιχτά και απροκάλυπτα ο Βλαντίμιρ Πούτιν: μιάμιση ώρα διήρκεσε η συνάντηση που είχαν οι δυο τους την Παρασκευή στο Κρεμλίνο.

Ηταν η τέταρτη επίσκεψη της Μαρίν Λεπέν, η οποία δεν κρύβει τον θαυμασμό της για τον Πούτιν, στη Ρωσία από το 2011, αλλά η πρώτη φορά που έγινε επισήμως δεκτή από τον ρώσο πρόεδρο και η συγκυρία δεν πέρασε απαρατήρητη από κανέναν: τέσσερις εβδομάδες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές, τη στιγμή που οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ταξίδευαν στη Ρώμη για να γιορτάσουν την 60ή επέτειο από την ιδρυτική συνθήκη της ενωμένης Ευρώπης.

Ο ρώσος πρόεδρος, βέβαια, ισχυρίστηκε πως δεν έχει καμία πρόθεση να «παρέμβει» στη γαλλική πολιτική ζωή∙ δήλωσε ωστόσο «ιδιαίτερα χαρούμενος» για τη συνάντησή του με τη Λεπέν, την οποία χαιρέτισε ως εκπρόσωπο «ενός πολιτικού φάσματος στην Ευρώπη που αναπτύσσεται γρήγορα». Η επιλογή της λέξης αυτής με τη διττή έννοια έδωσε την ευκαιρία στη «Monde» να αφιερώσει το κύριο άρθρο της στο φύλλο Σαββατοκύριακου στον «Πουτινισμό, αυτό το φάσμα που στοιχειώνει την Ευρώπη»: «είναι το φάσμα της αποσταθεροποίησης και, εντέλει, της καταστροφής της ευρωπαϊκής τάξης που διασφαλίζει την ειρήνη στην ηπειρωτική Ευρώπη από το 1945».

Μετά τη θριαμβευτική επικράτηση του (φιλορώσου) Φρανσουά Φιγιόν στην primaire των Ρεπουμπλικανών, ο Πούτιν είχε φανεί να μετατοπίζει την εύνοιά του στον δεξιό υποψήφιο. Αλλά τα σκάνδαλα μοιάζει να έχουν ουσιαστικά βγάλει εκτός μάχης τον Φιγιόν και το Κρεμλίνο μοιάζει να ποντάρει ξανά τα «χρήματά» του στη Λεπέν –η οποία αναζητεί νέα χρηματοδότηση από το εξωτερικό ενόψει προεδρικών αλλά και κοινοβουλευτικών εκλογών έναν μήνα αργότερα.

Το δάνειο

Οι ρωσικές Αρχές είχαν ζητήσει τον Δεκέμβριο από το Εθνικό Μέτωπο να επιστρέψει το δάνειο των 9 εκατ. ευρώ που είχε λάβει από ρωσική τράπεζα η οποία δεν υπάρχει πια, τη First Czech-Russian Bank, το 2014.