Από το 2011 και το 2012, την περίοδο των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, είχε να δει ο Πούσκιν τόσους Ρώσους να διαδηλώνουν εναντίον του Κρεμλίνου: χιλιάδες πολίτες πέρασαν χθες από την ομώνυμη πλατεία με το άγαλμα του ρώσου λογοτέχνη, διαμαρτυρόμενοι για τη διαφθορά και αξιώνοντας την παραίτηση του ρώσου πρωθυπουργού Ντιμίτρι Μεντβέντεφ. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις της Ανατολικής Ρωσίας. Οι περισσότερες, συμπεριλαμβανομένης εκείνης στη Μόσχα, είχαν απαγορευτεί από τις Αρχές με διάφορα προσχήματα. Με τα ίδια αυτά προσχήματα, τουλάχιστον 750 άτομα συνελήφθησαν μόνο στην ρωσική πρωτεύουσα. Ανάμεσά τους, η κατ’ εξοχήν νέμεση του Κρεμλίνου, και δη του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο γνωστός ρώσος αντικαθεστωτικός ηγέτης της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης ήταν άλλωστε ο πρωτεργάτης των διαδηλώσεων: το Ταμείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, μια οργάνωση της οποίας ηγείται, ανέβασε πρόσφατα στο YouTube ένα βίντεο 50 λεπτών όπου περιγράφονται οι σκοτεινοί τρόποι με τους οποίους έχει καταφέρει ο Μεντβέντεφ, παρά τους τακτικούς φιλιππικούς του εναντίον της διαφθοράς, να ελέγχει μια αυτοκρατορία ακινήτων, μέσω ενός δικτύου ΜΚΟ. Τα μεγάλα ρωσικά μέσα αγνόησαν παντελώς τις καταγγελίες. Ενας μικρός αριθμός σοβαρών εφημερίδων, ωστόσο, όπως η «Νόβαγια Γκαζέτα», προσπάθησε να τις αναδείξει. Το επίμαχο βίντεο έχει ήδη περισσότερα από 11 εκατομμύρια views. Εκπρόσωπος του Μεντβέντεφ χαρακτήρισε τις καταγγελίες «προπαγανδιστικές επιθέσεις» ανάξιες σχολιασμού. Αλλά αυτή η απαξίωση ενίσχυσε το κάλεσμα του Ναβάλνι προς τους πολίτες να διαδηλώσουν.

Οπως σημείωνε χθες η ανταποκρίτρια της «Libération» στη Μόσχα, Ετιέν Μπους, «η διαφθορά μοιάζει να είναι σήμερα το μόνο πράγμα που μπορεί ακόμα να βγάλει τους Ρώσους στους δρόμους. Κι ας αναδύεται παράλληλα, από το πλήθος μια κάποια παραίτηση με μοιρολατρικούς τόνους». Στη Ρωσία, αποκαλύψεις σαν αυτές εις βάρος του ρώσου πρωθυπουργού δεν εκπλήσσουν κανέναν. Ο κόσμος έχει αποκτήσει τη συνήθεια να κοροϊδεύει τη λαχτάρα των πολιτικών ιθυνόντων για πολυτελείς βίλες: η υπόθεση Μεντβέντεφ δεν μοιάζει να είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. «Αν οι Γάλλοι γνώριζαν τι συμβαίνει στη Ρωσία, θα έλεγαν πως αυτός ο κακομοίρης ο Φιγιόν δεν έκανε και τίποτε σπουδαίο!» είπαν στην Ετιέν Μπους περισσότεροι από ένας διαδηλωτές, αναφερόμενοι στον υποψήφιο της γαλλικής Δεξιάς για την προεδρία που κινδυνεύει να παραπεμφθεί σε δίκη για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος.

Εναν χρόνο πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, κατά τις οποίες ο Πούτιν αναμένεται να διεκδικήσει και τέταρτη θητεία, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η φιλελεύθερη αντιπολίτευση έχει λιγοστές ελπίδες να προτείνει έναν υποψήφιο ικανό να απειλήσει τον ρώσο πρόεδρο. Ο Ναβάλνι και οι υποστηρικτές του, ωστόσο, ευελπιστούν να προσελκύσουν περισσότερους ψηφοφόρους με όπλο τη λαϊκή δυσφορία για τη διαφθορά.