Στο Καπιτώλιο φτάνουν σταδιακά οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την επετειακή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται στην ιταλική πρωτεύουσα για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.

Οι 27 αρχηγοί κρατών – μελών και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών συναντώνται στην ιταλική πρωτεύουσα για την αποτίμηση της έως τώρα πορείας και τη λήψη αποφάσεων επί των προτεραιοτήτων και των τρόπων αντιμετώπισης των προκλήσεων για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Οι επετειακές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στον ίδιο χώρο όπου είχαν υπογραφεί οι Συνθήκες το 1957, στο Καπιτώλιο, και θα υπογραφεί η Διακήρυξη της Ρώμης. Ομιλίες θα απευθύνουν ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ταγιάνι, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός Μουσκάτ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ. Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με την οικογενειακή φωτογραφία και το γεύμα που θα παραθέσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Προεδρικό Μέγαρο Quirinale.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης στη σκιά των κρίσεων που έπληξαν τη συνοχή της τα τελευταία χρόνια και μια ανάσα πριν από το Brexit. Οι 27 αρχηγοί κρατών – μελών και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών συναντώνται στην ιταλική πρωτεύουσα για την αποτίμηση της έως τώρα πορείας και τη λήψη αποφάσεων επί των προτεραιοτήτων και των τρόπων αντιμετώπισης των προκλήσεων για τα επόμενα δέκα χρόνια.Στο τελικό προσχέδιο της Διακήρυξης, το οποίο έχει στα βασικά σημεία του συμφωνηθεί από τις αρχές της εβδομάδας, επισημαίνεται η αναγκαιότητα για ενότητα των «27» ως απάντηση στις προκλήσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ επισημαίνονται τέσσερις στόχοι – προτεραιότητες για την επόμενη δεκαετία: μια Ευρώπη που θα είναι ασφαλής, ευημερούσα, κοινωνική και ισχυρότερη στην παγκόσμια σκηνή.