Το μέγα ερώτημα τώρα: ποια θα είναι η απάντηση στην επίθεση στο Λονδίνο. Το πιο πιθανό, γράφει η ισπανική εφημερίδα «El Pais», είναι να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο και ίσως ακόμα η εμφάνιση στρατιωτών στους δρόμους, όπως είχε γίνει στο Παρίσι. Ανάλογα με την εθνικότητα ή το κίνητρο του δράστη, είναι πιθανό οι πολιτικοί – όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ – να χρησιμοποιήσουν ό,τι συνέβη για να προωθήσουν πιο αυστηρά αντιμεταναστευτικά μέτρα.

Το πρόβλημα σε οποιαδήποτε απόπειρα αποφυγής επανάληψης μιας τέτοιας επίθεσης είναι οι περιορισμένες επιλογές αντιμετώπισης στις περιπτώσεις που ένα όχημα μετατρέπεται σε εργαλείο θανάτου. Ενας από τους λόγους για τους οποίους οι βρετανικές Αρχές Ασφαλείας θεωρούν πως σημειώθηκαν περισσότερες επιθέσεις στη Γαλλία ή το Βέλγιο απ’ ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μεγαλύτερη ευκολία με την οποία κάποιος μπορεί να βρει όπλο στην ηπειρωτική Ευρώπη. Ομως, μπροστά σε ένα αυτοκίνητο ή φορτηγό κανείς δεν είναι ασφαλής. Ο μοναδικός τρόπος να εμποδιστεί ένας τρομοκράτης από το να δράσει είναι να εντοπιστεί νωρίτερα. Η αυξημένη αστυνομική ή στρατιωτική παρουσία δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμη από τη στιγμή που ο δράστης μπει στον όχημα.

Ενα όπλο, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο Ουέστμινστερ, είναι εύκολο να βρεθεί παντού. Και πιο εύκολο να το κρύψει κάποιος. Ακόμα και αν υπάρξει πίεση προς την κυβέρνηση για περισσότερα μέτρα, η πραγματικότητα είναι πως η πιο εμφανής παρουσία ένοπλων αστυνομικών ή στρατιωτών στους δρόμους του Λονδίνου δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο στο να μην πραγματοποιήσει ένας αποφασισμένος τρομοκράτης την επίθεσή του – το μόνο αποτέλεσμα θα είναι η ψυχολογική επίπτωση στους πολίτες.

Είναι αδύνατον να σταματήσουμε έναν βομβιστή αυτοκτονίας. Η μόνη παρηγοριά για τους πολίτες των μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων είναι να σκεφθούμε πως υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να πέσει κάποιος θύμα τρομοκρατικής επίθεσης. Πιο πιθανό είναι να εμπλακεί σε τροχαίο.