Η βρετανική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του άνδρα που σκότωσε τρεις ανθρώπους κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο προτού πέσει κι ο ίδιος νεκρός από σφαίρες.

Πρόκειται για τον Χάλιντ Μασούντ, 52 ετών, ο οποίος είχε βαρύ ποινικό μητρώο αλλά καμία καταδίκη σχετική με τρομοκρατία.

Ο Μασούντ γεννήθηκε στο Κεντ στο νοτιοανατολικό Λονδίνο και διέμενε στην κεντρική Αγγλία, σύμφωνα με τις αρχές.

«Ο Μασούντ δεν βρισκόταν στο στόχαστρο καμίας έρευνας στην παρούσα φάση και δεν υπήρχαν πληροφορίες από πριν σχετικά με την πρόθεσή του να διαπράξει μια τρομοκρατική επίθεση» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση.

«Εντούτοις, ήταν γνωστός στην Αστυνομία κι είχε εκδοθεί σε βάρος του μια σειρά καταδικαστικών αποφάσεων κατά το παρελθόν για επιθέσεις, μεταξύ αυτών για τις κατηγορίες της πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών, της κατοχής επιθετικών όπλων και της διατάραξης της δημοσίας τάξης».

Δεν είχε καταδικαστεί για καμία κατηγορία που σχετίζεται με τρομοκρατία, τονίζεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Τραυματίας υπέκυψε στο νοσοκομείο

Οι οκτώ ύποπτοι που συνελήφθησαν μετά την επίθεση στη Γέφυρα του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο πιστεύεται ότι προετοίμαζαν τρομοκρατικές ενέργειες, ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ η βρετανική αστυνομία.

Στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι επτά από αυτά τα πρόσωπα συνελήφθησαν στο Μπέρμιγχαμ και άλλο ένα στο Λονδίνο. Σε εξέλιξη βρίσκονται ακόμη οι έρευνες σε σπίτια στην Ουαλία, στο ανατολικό Λονδίνο και στην πόλη του Μπέρμιγχαμ.Στις επιχειρήσεις αυτές μετέχουν «εκατοντάδες» αστυνομικοί.

Στο μεταξύ, τραυματίας, 75χρονών, που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση υπέκυψε την Πέμπτη το βράδυ, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στους τέσσερις, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι δύο από τους τραυματίες της επίθεσης βρίσκονταν «μεταξύ ζωής και θανάτου» ενώ η κατάσταση άλλων πέντε θεωρείται «κρίσιμη».

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους: ο 75χρονος που υπέκυψε στο νοσοκομείο, 43χρονη εκπαιδευτικός, μητέρα δύο παιδιών, άνδρας περίπου 55 ετών, αστυνομικός και ο δράστης της επίθεσης. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σότλαντ Γιαρντ κάνει λόγο επίσης για 29 τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύονται, επτά εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Μεταξύ των τραυματιών, οι οποίοι ωστόσο δεν νοσηλεύονται, είναι σύμφωνα με τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερίζα Μέι και δύο Ελληνες.

Το σενάριο της «ισλαμιστικής τρομοκρατίας» προκρίνεται από τις βρετανικές Αρχές, ακριβώς έναν χρόνο μετά τις φονικές επιθέσεις των Βρυξελλών.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως ο δράστης ενήργησε μόνος και είχε εμπνευστεί από τη διεθνή τρομοκρατία. Στο στάδιο αυτό δεν έχουμε συγκεκριμένη πληροφόρηση για περαιτέρω απειλές για το κοινό», επισήμανε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Οι νεκροί είναι διαφορετικών εθνικοτήτων, ενώ γνωστή είναι και η ταυτότητα του δράστη, σύμφωνα με τις Αρχές.

Η Γέφυρα του Ουεστμίνστερ παραμένει κλειστή για την κυκλοφορία και η αστυνομική παρουσία είναι ισχυρή.

Η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι δήλωσε ωστόσο την Τετάρτη το βράδυ πως το Κοινοβούλιο θα συνεδριάσει την Πέμπτη προκειμένου να στείλει το μήνυμα πως η επίθεση δεν θα διαταράξει τη βρετανική δημοκρατία ούτε την ομαλή ζωή στην πρωτεύουσα. Με την έναρξη της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Ο δράστης χρησιμοποίησε φορτηγάκι για να σκορπίσει τον θάνατο στη γέφυρα του Ουέστμνστερ και στη συνέχεια κατευθύνθηκε με αυτό προς το Κοινοβούλιο και έπεσε στα κιγκλιδώματα.

Τα συλλυπητήριά της σε όσους επλήγησαν από την επίθεση στο βρετανικό κοινοβούλιο εξέφρασε η βασίλισσα της Βρετανίας, Ελισάβετ. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μου, καθώς και τα πιο βαθιά συλλυπητήριά μου βρίσκονται με όλους εκείνους οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από τη φρικτή βία» αναφέρει σε γραπτό μήνυμά της η βασίλισσα, η οποία ακύρωσε μια προγραμματισμένη επίσκεψη για τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Σκότλαντ Γιαρντ.

Οι νεκροί

Η Αΐσα Φρέιντ, 43 ετών, εκπαιδευτικός που ζούσε στο Λονδίνο με τα δύο της παιδιά 7 και 9 ετών, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, περιλαμβάνεται στους νεκρούς της επίθεσης στην καρδιά του Λονδίνου. Σκοτώθηκε στη γέφυρα του Ουεστμίνστερ, όπου ο δράστης της επίθεσης έριξε το αυτοκίνητό του επάνω στο πλήθος.

Από ισπανική διπλωματική πηγή έγινε γνωστό ότι «πρόκειται για μία γυναίκα βρετανικής υπηκοότητας, η μητέρα της οποίας είναι Ισπανή». «Δεν έχει την ισπανική υπηκοότητα, αλλά ο γενικός πρόξενος ήλθε σε επαφή με τα μέλη της οικογενείας της στην Ισπανία για να τους προσφέρει τη βοήθεια του προξενείου. Η οικογένειά της βρίσκεται στη Γκαλίθια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το δεύτερο θύμα, που επίσης χτυπήθηκε επάνω στη γέφυρα του Ουέστμινστερ, είναι oΑμερικανός Κερτ Κότσραν που μαζί με την σύζυγό του, Μελίσα, ταξίδεψαν στην Ευρώπη για να εορτάσουν την 25η επέτειο του γάμου τους κι επρόκειτο να επιστρέψουν την Πέμπτη στις ΗΠΑ.

Η σύζυγος του Κότσραν υπέστη κάταγμα στο πόδι και στα πλευρά ενώ τραυματίστηκε και στο κεφάλι. Νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Ο τρίτος νεκρός είναι ο αστυνομικός Κιθ Πάλμερ, 48 ετών. Βρισκόταν μπροστά σε μία από τις πύλες του Κοινοβουλίου τη στιγμή που ο δράστης της επίθεσης, που είχε εγκαταλείψει το αυτοκίνητό του στη μεταλλική περίφραξη του κτιρίου, προσπάθησε να εισέλθει. Ο άνδρας, οπλισμένος με μαχαίρι, τον χτύπησε επανειλημμένως, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες.

Ο βουλευτής Τομπάιας Ελγουντ προσπάθησε να τον επαναφέρει, ματαίως.

«Προσπάθησα να σταματήσω την αιμορραγία και του έκανα τεχνητή αναπνοή περιμένοντας τους γιατρούς, αλλά νομίζω ότι είχε ήδη χάσει πολύ αίμα», δήλωσε ο βουλευτής που έχει φωτογραφηθεί στην αγωνιώδη προσπάθειά του με ματωμένο πρόσωπο και ρούχα.

Οι τραυματίες

Περί τους σαράντα ανθρώπους τραυματίσθηκαν, οι 29 από τους οποίους χρειάστηκε να νοσηλευθούν.

Μεταξύ των τραυματιών ήταν και τρεις μαθητές του γαλλικού λυκείου Saint-Joseph του Κονκαρνό που βρίσκονταν σε σχολική εκδρομή. Δύο βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή τους, σύμφωνα με γάλλο τοπικό αξιωματούχο.

Πέντε Νοτιοκορεάτες τουρίστες – τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας ηλικίας 50 έως 60 ετών – τραυματίσθηκαν επίσης κατά τον πανικό που κατέλαβε το πλήθος μετά την επίθεση με το αυτοκίνητο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Μία γυναίκα, άγνωστης εθνικότητας, ανασύρθηκε βαριά τραυματισμένη από τον Τάμεση.

Μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν επίσης ένας Πορτογάλος, ένας Κινέζος και δύο Ρουμάνοι.