«Είναι ιστορικής σημασίας το βράδυ αυτό. Τι εξαιρετική εκλογική εκστρατεία κάναμε… Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι η προσέλευση των νέων στις σημερινές εκλογές ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Περισσότερες από κάθε άλλη φορά είναι και οι έδρες που κερδίσαμε και το οφείλουμε όχι μόνο σε όσους δούλεψαν στην τωρινή καμπάνια, αλλά σε όσους συμμετέχουν στο GroenLinks εδώ και είκοσι πέντε χρόνια». Ηταν τα πρώτα λόγια της ομιλίας που εκφώνησε ο Γέσε Κλάβερ, ο αρχηγός της Πράσινης Αριστεράς στην Ολλανδία, το βράδυ των εκλογών. Είχε περάσει μόλις λίγη ώρα από την ανακοίνωση των exit polls και ο Κλάβερ, φορώντας όπως συνήθως τζιν και λευκό πουκάμισο, χωρίς γραβάτα και ελαφρά ανοιχτό στο στήθος, αλλά και με τα μανίκια διπλωμένα μέχρι τον αγκώνα, βρισκόταν περιτριγυρισμένος από χιλιάδες οπαδούς στον δημοφιλή –για νέους κυρίως –μουσικό χώρο Melkweg στο κέντρο του Αμστερνταμ. Σε κάθε του φράση ο 30χρονος αρχηγός του GroenLinks αποθεωνόταν από τους παρευρισκομένους, ιδίως όταν αναφέρθηκε σε έναν από τους προκατόχους του, αλλά και στη γυναίκα του: «Αγαπημένη μου Γιολάιν, τον περισσότερο καιρό έλειπα, με συγχωρείς. Αλλά ελπίζω να σου αρέσει το αποτέλεσμα». Το φιλί τους αναπαράχθηκε την ίδια σχεδόν στιγμή στις σελίδες δεκάδων ειδησεογραφικών sites και social media.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Κλάβερ συναντούσε τους οπαδούς του σε μουσικό χώρο. Ηταν βασική πτυχή της προεκλογικής του εκστρατείας, ενώ οι συναντήσεις έφεραν μάλιστα και δικό τους brand name. «Meet up» ήταν ο όρος που χρησιμοποιήθηκε για τα προεκλογικά χάπενινγκ του GroenLinks. Στο τελευταίο τέτοιο χάπενινγκ πριν από τις εκλογές, στον συναυλιακό χώρο Afas Live στον χώρο του Amsterdam Arena, κοντά στο γήπεδο του Αγιαξ, ο Κλάβερ ζήτησε από τους 5.000 παρόντες οπαδούς του: «Ψηφίστε με την αριστερή σας καρδιά και κάντε μας τους μεγαλύτερους». Το μήνυμά του παρακολουθούσαν μερικές ακόμη χιλιάδες οπαδοί μέσω των social media.

Μόλις τέσσερις μέρες νωρίτερα, στο ντιμπέιτ μεταξύ των των αρχηγών οκτώ κομμάτων στο θέατρο Καρέ του Αμστερνταμ, το κοινό των 1,3 εκατ. Ολλανδών, που το παρακολούθησαν σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ανέδειξε τον Κλάβερ νικητή της βραδιάς. Την επόμενη μέρα ο 31χρονος πολιτικός, με πατέρα μαροκινής καταγωγής και μητέρα με ινδονησιακές ρίζες, κατέγραψε ένα ακόμη προβάδισμα, αυτή τη φορά στην ιστοσελίδα της Google για τις ολλανδικές εκλογές, θέση που κατείχε αδιαλείπτως μέχρι τότε ο Βίλντερς.

Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ήδη το προοδευτικό, φιλομεταναστευτικό και φιλευρωπαϊκό κόμμα να σημειώνει κατακόρυφη άνοδο, ενώ ο αρχηγός του ζητούσε ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς για να αποφευχθεί η επιστροφή του Μαρκ Ρούτε στην εξουσία. Το αποτέλεσμα των εκλογών φαίνεται να μην ευνόησε το κάλεσμά του, αλλά σίγουρα έφερε τον ίδιο στην πρώτη γραμμή της ολλανδικής πολιτικής σκηνής, με αναλυτές ξένους και εγχώριους να τον χαρακτηρίζουν «πραγματικό νικητή» της εκλογικής αναμέτρησης.

Οι κάλπες έκλεισαν με το κόμμα του Κλάβερ, τον οποίον παρομοιάζουν συχνά με τον Τζάστιν Τριντό, να αποκτά δέκα επιπλέον έδρες, φτάνοντας τις 14 συνολικά, και να αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο ολλανδικό κόμμα της Αριστεράς μετά τη δραματική πτώση που υπέστηκαν οι Εργατικοί PvdA. Απόδοση η οποία δεν τον κατατάσσει μόνο ανάμεσα στους πιθανούς εταίρους της νέας κυβέρνησης, αλλά τον καθιστά ισχυρή πλέον φωνή στην ολλανδική πολιτική σκηνή. Το GroenLinks αναδείχτηκε, άλλωστε, πρώτο κόμμα στην ολλανδική πρωτεύουσα αλλά και στην πόλη Νέιμενεν.

Μεγάλος μέρος της επιτυχίας του κόμματος αποδίδεται στον ίδιο τον Κλάβερ, τον οποίο οι οπαδοί του αποκαλούν και «Τζέσουα», ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής σε ηλικία 24 ετών και ανέλαβε τα ηνία του κόμματός του πριν από δύο χρόνια. Εκτοτε τα μέλη του GroenLinks αυξήθηκαν ραγδαία, ενώ το απλό νεανικό του στυλ, η αμεσότητα και η προώθηση «της ειλικρίνειας των θέσεων» ως πολιτικής στάσης προσελκύουν πολλούς νέους. Ηταν το κόμμα με το μεγαλύτερο ποσοστό (35%) ψηφοφόρων ηλικίας 18-34 ετών. «Ο Βίλντερς είναι η πραγματική απειλή για τις ολλανδικές αξίες και κουλτούρα, όχι οι ισλαμιστές μετανάστες» επαναλάμβανε συχνά, υπογραμμίζοντας τη φιλευρωπαϊκή και φιλομεταναστευτική του θέση.

Η ατζέντα του GroenLinks αποτελεί μαγνήτη όχι μόνο για τους νέους, αλλά και για τις γυναίκες, καθώς 61% των ψηφοφόρων του ήταν γένους θηλυκού. Ιδίως ο στόχος για οικονομική ισότητα και απόλυτη πάταξη της φοροαποφυγής σε μια χώρα που, παρά τις σοσιαλιστικές αρχές της, βλέπει την ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών να διευρύνεται συνεχώς, ενώ κατηγορείται από τις Βρυξέλλες ως φορολογικός παράδεισος των πολυεθνικών. Αλλά και οι ιδέες της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της ενσωμάτωσης των μεταναστών αφενός και αφετέρου η έμφαση σε πράσινους στόχους φαίνεται ότι χαίρουν σημαντικής απήχησης ανάμεσα στους νέους, αλλά και στους Ολλανδούς ανώτατης εκπαίδευσης (54% των ψηφοφόρων του ήταν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό μετά τους Προοδευτικούς Δημοκράτες D66). Κατά το πρόγραμμα του GroenLinks θα πρέπει να καθοριστούν «υποχρεωτικά επίπεδα εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου», να προωθηθεί η πράσινη ενέργεια και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όχι μόνο για οικολογικούς λόγους, αλλά και ως βάση ενός ευρύτερου μοντέλου ανάπτυξης.