Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν θα υποδεχθεί επίσημα τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών στη χώρα, εάν έρχεται να ζητήσει την ψήφο των Τούρκων που ζουν στην Ολλανδία για το επικείμενο συνταγματικό δημοψήφισμα που θα ενδυναμώσει τον ρόλο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εχοντας επιβιώσει στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο, ο Ερντογάν δηλώνει ότι το δημοψήφισμα είναι αναγκαίο ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα στη χώρα. Οι ευρωπαίοι πολιτικοί τον κατηγορούν ότι έχει χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα ως δικαιολογία για να προχωρήσει σε αθρόες συλλήψεις και απολύσεις ώστε να καταστείλει τους διαφωνούντες.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς τηλεφώνησε στον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να του δηλώσει ότι η επίσκεψή του είναι ανεπιθύμητη και ότι δεν θα τύχει επίσημης υποδοχής, εάν παρόλα αυτά αποφασίσει να έρθει.

«Δεν αφορά την επίσκεψή του στην Ολλανδία. Μπορεί να έρθει να επισκεφθεί το μουσείο Mauritshuis ή να δει τις τουλίπες, αν υπάρχει καμία», είπε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, διευκρινίζοντας ότι «απλώς δεν θέλουμε να οργανώσει συγκεντρώσεις».

Ο Ρούτε πρόσθεσε ότι η άρνηση επίσημης υποδοχής ήταν το εντονότερο σήμα που μπορούσε να δώσει η κυβέρνησή του, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι νατοϊκός σύμμαχος.

Δυσαρέσκεια στην Ευρώπη για τούρκους υπουργούς

Μετά την άρνηση της πόλης του Ρότερνταμ να επιτρέψει συγκέντρωση του Τσαβούσογλου, παρέμεινε αδιευκρίνιστο πού θα πραγματοποιήσει ομιλίες.

Στην Ευρώπη εξαπλώνεται δυσαρέσκεια για την πρόθεση τούρκων υπουργών να έρθουν στην ήπειρο αναζητώντας ψήφους. Αρκετές συγκεντρώσεις έχουν ακυρωθεί στη Γερμανία και ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας δήλωσε την Τρίτη ότι θέλει να απαγορεύσει σε αλλοδαπούς να οργανώσουν συγκεντρώσεις στη χώρα.

Στην Ολλανδία, οι επισκέψεις για ψηφοθηρικούς λόγους έχουν γίνει στόχος έντονης διαμάχης εν όψει των βουλευτικών εκλογών την Τετάρτη.

Ο εθνικιστής και πολέμιος του Ισλάμ Γκέερτ Βίλντερς, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις για τις εκλογές δείχνουν δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, κάλεσε για την απαγόρευση εισόδου σε ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας μετά από την ανακοίνωση της τουρκάλας υπουργού Οικογένειας και Κοινωνικών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Κάγια να επισκεφθεί τη χώρα.

Ο Βίλντερς, του οποίου το ακροδεξιό κόμμα χάνει έδαφος από τα κεντρώα κόμματα, έχει προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη διαφωνία για να ανακτήσει το προβάδισμά του στο τέλος μιας προεκλογικής εκστρατείας κατά την οποία έχουν επικρατήσει διαμάχες, μερικές φορές παθιασμένες, για το Ισλάμ, τη μετανάστευση και την επίδρασή τους στην ολλανδική ταυτότητα.