Σε υψηλότατους τόνους αντιδρά η Τουρκία στο γερμανικό μπλόκο σε ομιλία τούρκου υπουργού πριν από το τουρκικό δημοψήφισμα, κατηγορώντας τη Γερμανία για δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Μιλώντας την Παρασκευή σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε απαράδεκτη την απαγόρευση στο Γκάγκεναου.

Η Γερμανία «πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται αν θέλει να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας» λέει με νόημα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας πως η Άγκυρα «δεν μπορεί να ανεχθεί» την απόφαση για απαγόρευση της συγκέντρωσης.

Προηγουμένως, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε καλέσει τον γερμανό πρεσβευτή για την υπόθεση.

Εν όψει του τουρκικού δημοψηφίσματος για την αλλαγή του Συντάγματος, η τουρκική κυβέρνηση θα έστελνε τον υπουργό Δικαιοσύνης στο Γκάγκεναου (έξω από τη Στουτγκάρδη) και τον υπουργό Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί στην Κολωνία για δημόσιες συγκεντρώσεις.

Στις συγκεντρώσεις όμως, που προφανώς θα είχαν «προεκλογικό» χρώμα με ακροατήριο την τουρκική κοινότητα στη Γερμανία, οι γερμανικές Αρχές δεν έδωσαν τελικά την απαραίτητη άδεια. Η αιτιολογία των δύο αποφάσεων ήταν στην περίπτωση του Γκάγκεναου η ακαταλληλότητα του χώρου και στην περίπτωση της Κολωνίας λόγοι ασφάλειας.

Η ματαίωση των δύο συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν, στις οποίες επρόκειτο να συμμετάσχουν τούρκοι υπουργοί, ήταν αποφάσεις δημοτικών Αρχών επί των οποίων η κυβέρνηση δεν έχει «καμιά επιρροή», ανακοίνωσε από την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή.

«Είναι μια απόφαση στην οποία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν είχε καμιά επιρροή», δήλωσε ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της Τουρκίας.

Ο Σέφερ πρόσθεσε πως ο γερμανός πρεσβευτής Μάρτιν Έρντμαν διαβίβασε το μήνυμα αυτό στη διάρκεια «σοβαρής αλλά φιλικής» συνομιλίας με τις τουρκικές Αρχές, από τις οποίες κλήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Ο Σέφερ πρόσθεσε πως η Γερμανία θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει έναν ανοιχτό διάλογο με την Τουρκία παρά τις εντάσεις σε ένα φάσμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η σύλληψη στην Άγκυρα ενός γερμανοτούρκου δημοσιογράφου.