Δυόμιση εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία, το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και το ακροδεξιό PVV του Χερτ Βίλντερς εμφανίζονται ουσιαστικά ισοδύναμα στις δημοσκοπήσεις.

Η ολλανδική κάλπη είναι η πρώτη από τις τρεις (τουλάχιστον, αν η Ιταλία δεν στήσει πρόωρες) μεγάλες φετινές ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις, και σημαντική ενίσχυση της δυναμικής του PVV θα ηχήσει ως καμπανάκι ειδικά για τη Γαλλία.

Συγκεντρώνοντας έξι διαφορετικές δημοσκοπήσεις, το ολλανδικό Peilingwijzer αναφέρει πως αν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα, το PVV θα κέρδιζε από 24 έως 28 έδρες ενώ το κυβερνών VVD του Μαρκ Ρούτε θα συγκέντρωνε από 23 έως 27 έδρες.

Η διαφορά καλύπτεται από το περιθώριο σφάλματος και δεν είναι συνεπώς «σημαντική», διευκρινίζει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS. Το ολλανδικό Κοινοβούλιο αριθμεί 150 έδρες.

Σε ποσοστά, το VVD θα συγκέντρωνε από 15,2% έως 16,9% των ψήφων, ενώ το PVV από 15,8% έως 17,6% των ψήφων.

Το VVD είναι σταθερό εδώ και μερικές εβδομάδες, όμως το PVV έχασε τρεις έδρες μέσα σε έναν μήνα.

Η υποχώρηση αυτή μπορεί να εξηγείται από τη στρατηγική των φιλελευθέρων να αποκλείσουν το PVV από οποιονδήποτε κυβερνητικό συνασπισμό, με αποτέλεσμα αυτοί που μπορεί να ψήφιζαν τον Βίλντερς να αναρωτιούνται αν είναι χρήσιμο να το ψηφίσουν το αντισυστημικό εφόσον πρόκειται να καταλήξει στην αντιπολίτευση.

Κηρύσσοντας την έναρξη της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας του το Σάββατο σε προάστιο του Ρότερνταμ, ο Γκέερτ Βίλντερς, ο οποίος έχει ήδη καταδικασθεί για υποκίνηση διακρίσεων έπειτα από δηλώσεις που είχε κάνει για τους Μαροκινούς, υποσχέθηκε να απαλλάξει τη χώρα από «τον μαροκινό συρφετό».

Η σύγκριση πάντως με τις προηγούμενες εκλογές δείχνει τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται το κόμμα του πρωθυπουργού Ρούτε: Στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, έχει 40 έδρες, ενώ το ακροδεξιό PVV έχει 12.