Φανατικός υποστηρικτής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και υπέρμαχος της υπεροχής των λευκών ανδρών, ο Μίλο Γιαννόπουλος ανακοίνωσε την Τρίτη την παραίτησή του από τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Breitbart News. Ο λόγος της παραίτησής του, οι δηλώσεις του που αφήνουν να εννοηθεί ότι δικαιολογεί την παιδεραστία.

Ο 32χρονος βρετανός δημοσιογράφος είναι μία από τις πιο εκκεντρικές προσωπικότητες της εναλλακτικής δεξιάς (alt-right), ενός ακροδεξιού κινήματος που αναδύθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ το οποίο υπερασπίζεται το Breitbart News. Ο ιστότοπος έγινε γνωστός όταν ο πρώην επικεφαλής του Στιβ Μπάνον έγινε ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του Τραμπ.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, ο Μίλο Γιαννόπουλο τόνισε ότι δεν θέλει «η κακή επιλογή λέξεων» από μέρους του να βλάψει «τη σημαντική δημοσιογραφική δουλειά» που κάνουν οι συνάδελφοί του στο Breitbart News.

Ο Γιαννόπουλος συνηθίζει να κάνει δηλώσεις κατά των μουσουλμάνων, των προσφύγων και των δικαιωμάτων των γυναικών. Τον Ιούλιο, το Twitter μπλόκαρε τον λογαριασμό του αφού υποκίνησε μια επίθεση εναντίον της μαύρης ηθοποιού Λέσλι Τζόουνς. Τον Φεβρουάριο, το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας ακύρωσε μια ομιλία του έπειτα από βίαιες διαδηλώσεις εναντίον του.

Το Σαββατοκύριακο προκάλεσε για μια ακόμη φορά, όταν είδαν το φως της δημοσιότητας δηλώσεις του που δείχνουν ανοχή στην παιδεραστία. Σύμφωνα με τον Γιαννόπουλο, ο όρος παιδεραστία δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται παρά μόνο για τα παιδιά κάτω των 13 ετών, «τα παιδιά που δεν έχουν φτάσει ακόμη στην εφηβεία».

Οι δηλώσεις αυτές, που έγιναν «πριν από περισσότερο από έναν χρόνο» και «για τις οποίες κανείς ως τώρα δεν τον είχε εγκαλέσει», όπως υπογράμμισε ο Γιαννόπουλος, υπήρξαν επίσης η αιτία που ακυρώθηκε ομιλία του την Παρασκευή στο μεγάλο ετήσιο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών που διοργανώνει η American Conservative Union.

Ο εκδοτικός οίκος Simon and Schuster ανακοίνωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να εκδώσει την αυτοβιογραφία του, η οποία θα κυκλοφορούσε τον Ιούνιο με τίτλο «Dangerous».

Τέλος, ο διευθυντής σύνταξης στο Breitbart News Αλεξάντερ Μάρλοου, τον οποίο ο Γιαννόπουλος έχει χαρακτηρίσει «έναν από τους πιο προικισμένους διευθυντές σύνταξης της γενιάς του», του έδειξε την πόρτα της εξόδου λέγοντας ότι οι δηλώσεις του «είναι αδικαιολόγητες».

Ο Γιαννόπουλος ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του περί παιδεραστίας, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί μέσα από τις δικές του εμπειρίες. Εξήγησε ότι και ο ίδιος ήταν θύμα σεξουαλικής επίθεσης όταν ήταν έφηβος και τόνισε ότι ποτέ δεν θέλησε να υπερασπιστεί την παιδεραστίας.

«Η δική μου εμπειρία ως θύμα με έκανε να πιστέψω ότι μπορώ να λέω ό,τι θέλω για το θέμα αυτό, όσο σκανδαλώδες κι αν είναι», εξήγησε. «Όμως κατανοώ ότι ο συνδυασμός της βρετανικής ειρωνείας, της πρόκλησης και του μαύρου χιούμορ μπορεί να εκληφθεί ως αδιαφορία, έλλειψη κατανόησης για τα θύματα», πρόσθεσε.