Σε άλλη μία εξέλιξη που κάθε άλλο παρά θα αραιώσει τα σύννεφα γύρω από τις σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, οι Αρχές της Μαλαισίας ανακοίνωσαν πως αναζητούν για ανάκριση έναν διπλωμάτη της βορειοκορεατικής πρεσβείας στην έρευνα για τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ Ναμ, αδελφού του βορειοκορεάτη ηγέτη.

Πέντε Βορειοκορεάτες είναι ύποπτοι ότι εμπλέκονται στη δολοφονία μάλλον με δηλητήριο του Κιμ Γιονγκ Ναμ στις 13 Φεβρουαρίου στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, ενώ οι αστυνομικοί θέλουν να ανακρίνουν τρεις ακόμη.

Μεταξύ αυτών είναι ο δεύτερος γραμματέας της πρεσβείας της Βόρειας Κορέας στην Κουάλα Λουμπούρ, ο Χιόν Κουάνγκ Σονγκ, και ένας εργαζόμενος μιας βορειοκορεάτικης αεροπορικής εταιρείας, ο Κιμ Ουκ Ιλ, δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας της Μαλαισίας Χάλιντ Αμπού Μπακάρ.

«Στείλαμε επιστολή στον πρεσβευτή για να λάβουμε άδεια να ανακρίνουμε τους δύο αυτούς. Ελπίζουμε ότι η βορειοκορεάτικη πρεσβεία θα συνεργαστεί και θα μας επιτρέψει να τους ανακρίνουμε σύντομα. Διαφορετικά θα τους αναγκάσουμε να έρθουν σε εμάς», προειδοποίησε ο Χάλιντ.

Οι πέντε Βορειοκορεάτες ύποπτοι, τέσσερις εκ των οποίων έφυγαν την ημέρα της δολοφονίας από τη Μαλαισία για την Πιονγκγιάνγκ, «εμπλέκονται άμεσα» στη δολοφονία, υπογράμμισε ο Χάλιντ. Ο πέμπτος κρατείται στην Κουάλα Λουμπούρ.

Σύμφωνα με τις εικόνες από το σύστημα παρακολούθησης του διεθνούς αεροδρομίου, δύο γυναίκες πλησίασαν τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, εκ των οποίων η μία τον έπιασε από πίσω και του έβαλε ένα κομμάτι ύφασμα στο πρόσωπο. Λίγο αργότερα ο 45χρονος ζήτησε τη βοήθεια του προσωπικού του αεροδρομίου, προτού υποκύψει στη διάρκεια της διακομιδής του σε νοσοκομείο.

Ο διοικητής της αστυνομίας απέρριψε τους ισχυρισμούς των δύο γυναικών ότι τις εξαπάτησαν άγνωστοι, κάνοντάς τες να πιστέψουν ότι συμμετέχουν σε φάρσα. «Ναι, σίγουρα γνώριζαν» ότι επρόκειτο για επίθεση με δηλητήριο, τόνισε ο Χάλιντ.

«Η γυναίκα που κατευθύνεται προς τις τουαλέτες κρατά τα χέρια της μπροστά της. Γνωρίζει πολύ καλά ότι ήταν κάτι τοξικό και ότι πρέπει να πλύνει τα χέρια της», πρόσθεσε.

Οι δύο γυναίκες, μια 28χρονη Βιετναμέζα και μια 25χρονη Ινδονήσια, είχαν λάβει εκπαίδευση και είχαν κάνει πρόβα την επίθεση. Η μία εξ αυτών ρίχνει την τοξική ουσία στο πρόσωπο του Κιμ Γιονγκ Ναμ, τον οποίο αρχικά ακολουθούσε η άλλη γυναίκα, σημείωσε ο Χάλιντ.

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι ερευνητές είναι «πολύ ειλικρινείς» και ότι η πρεσβεία της Βόρειας Κορέας οφείλει να τους βοηθήσει.

Όμως ο Κανγκ Τσολ, ο Βορειοκορεάτης πρεσβευτής, ζήτησε σήμερα από τη Μαλαισία να αφήσει ελεύθερες τις δύο γυναίκες και τον Βοριεοκορεάτη ύποπτο.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει ήδη εκφράσει τις αμφιβολίες της για την έρευνα των μαλαισιανών αρχών και έχει ανακοινώσει ότι είναι αντίθετη στη διενέργεια νεκροψίας στο θύμα.

Πάντως η Μαλαισία επιμένει ότι η σορός του Κιμ Γιονγκ Ναμ θα παραμείνει στο νεκροτομείο μέχρις ότου παρουσιαστεί ένα μέλος της οικογένειάς του για να γίνει η επίσημη ταυτοποίηση με τη λήψη γενετικού υλικού.