Ενα καλό και ένα κακό νέο πρέπει λογικά να έμαθε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν μέσα στο Eurostar που τον μετέφερε από το Παρίσι στο Λονδίνο. Το κακό είναι ότι πέφτει: οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να χάνει έδαφος. Ισως να φταίει η τολμηρή του απόφαση να χαρακτηρίσει, την περασμένη εβδομάδα, από την Αλγερία, «έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας» τη γαλλική αποικιοκρατία. Ισως πάλι να υποχωρεί το ωστικό κύμα από το διαβόητο Penelopegate. Σε κάθε περίπτωση, δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Elabe θέλει τον Φρανσουά Φιγιόν να έχει περάσει ξανά δεύτερος στον πρώτο προεδρικό γύρο, με 20%, και τον Μακρόν να έχει περάσει ξανά τρίτος, με 17% –πρώτη είναι πάντα η Μαρίν Λεπέν, με 27%.

Ο υπουργός Γεωργίας, εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης και γνωστός ολαντικός, Στεφάν λε Φολ, πάντως, έγινε χθες ο δεύτερος υπουργός, μετά τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξει τον κεντρώο, «υπερκομματικό» υποψήφιο για την προεδρία, και όχι τον Σοσιαλιστή υποψήφιο Μπενουά Αμόν, αν αυτός δείχνει ικανότερος να αποτρέψει μια μονομαχία Ακροδεξιάς – Δεξιάς, Λεπέν – Φιγιόν, στον δεύτερο προεδρικό γύρο. Αυτό ήταν το καλό νέο. Φτάνοντας όμως στο Λονδίνο, ο 39χρονος Μακρόν κατάφερε να κερδίσει μερικούς πόντους ακόμα. Εγινε ο πρώτος υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία που συναντά τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερίζα Μέι –ήταν ο ίδιος βέβαια που το ζήτησε, αλλά αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία, η τελευταία φορά που είχε συναντήσει βρετανός πρωθυπουργός υποψήφιο για το Ελιζέ ήταν το 2007, όταν ο Τόνι Μπλερ είχε δεχθεί τον Νικολά Σαρκοζί. Επιπλέον, ο επικεφαλής του κινήματος En Marche! είχε την ευκαιρία, μετά τη 45λεπτη συνάντησή του με τη Μέι, να επαναδιατυπώσει τη σκληρή του θέση έναντι του Brexit. Και τέλος, του δόθηκε η δυνατότητα να μιλήσει σε περισσότ ρους από 3.000 Γάλλους του Λονδίνου –ένα φιλελεύθερο κοινό το οποίο έχει ήδη λίγο-πολύ κερδίσει με το παρελθόν του ως τραπεζίτη.

Βγαίνοντας από το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η συνάντησή του με την Τερίζα Μέι «πήγε πολύ καλά». «Συζητήσαμε για όλα τα θέματα που άπτονται του Brexit αλλά και των διμερών σχέσεων» δήλωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τερίζα Μέι τού υπενθύμισε καταρχήν την «πρόθεσή της να υλοποιήσει την απόφαση της βρετανικής ψήφου, να το κάνει στο περιθώριο που δίνουν οι νομικές και κοινοβουλευτικές απαιτήσεις και να το κάνει με απόλυτη σοβαρότητα». Ως ένθερμος φιλευρωπαίος ο ίδιος, έχει επανειλημμένα κάνει σαφή τη θέση του. Τον Ιανουάριο, είχε δηλώσει πως η Βρετανία μετατρέπεται σε ένα «κράτος υποτελές» των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. Στις 13 Φεβρουαρίου, είχε δηλώσει στο Channel 4 πως θα είναι, εφόσον εκλεγεί, «αρκετά σκληρός» με τη Βρετανία. Απέναντι στη Μέι, «επαναβεβαίωσα από την πλευρά μου καταρχήν την πρόθεσή μου να υπερασπιστώ τα γαλλικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα –ότι δηλαδή δεν πρέπει να υπάρξει ένα Brexit που θα οδηγήσει σε μια βελτιστοποίηση της σχέσης της Βρετανίας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Εξοδος σημαίνει έξοδος» δήλωσε επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς δημοσιονομική συνεισφορά. Γνωρίζουμε τους συναφείς περιορισμούς και από την πλευρά μου θα φροντίσω να μην υπάρξουν αθέμιτα πλεονεκτήματα».

Οπως έγινε χθες γνωστό, Φρανσουά Φιγιόν, Μαρίν Λεπέν, Εμανουέλ Μακρόν, Μπενουά Αμόν και Ζαν-Λικ Μελανσόν, οι πέντε κύριοι υποψήφιοι για το Ελιζέ, θα συμμετάσχουν στις 20 Μαρτίου σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται παρόμοιο ντιμπέιτ πριν από τον πρώτο προεδρικό γύρο στη Γαλλία. Αλλά σίγουρα όχι η τελευταία έκπληξη αυτών των προεδρικών εκλογών.

«Οχι» στη Λεπέν

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισε χθες πως η Τερίζα Μέι δεν θα συναντούσε τη Μαρίν Λεπέν ακόμα και αν αυτή το ζητούσε. «Εχουμε μακρά παράδοση να μη διατηρούμε σχέσεις με το Εθνικό Μέτωπο» επεσήμανε. Η ακροδεξιά υποψήφια έγινε προχθές δεκτή στη Βηρυτό από τον λιβανέζο πρόεδρο και έστησε χθες ένα πραγματικό επικοινωνιακό σόου, ακυρώνοντας τελευταία στιγμή συνάντησή της με τον μεγάλο μουφτή του Λιβάνου επειδή κλήθηκε να φορέσει μαντίλα –κάτι που γνώριζε από καιρό.