Αισιόδοξος ότι έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει συμφωνία συνεργασίας με τον υποψήφιο των Πρασίνων της Γαλλίας εμφανίστηκε την Τρίτη ο ηγέτης της γαλλικής Κεντροαριστεράς Μπενουά Αμόν.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας και νυν επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος είχε επιχειρήσει ένα πρώτο άνοιγμα στον Γιανίκ Ζαντό των Πρασίνων από την ημέρα της εκλογής του.

Οι δύο άνδρες φέρεται πως συζητούν μία πιθανή συμμαχία εν όψει των προεδρικών εκλογών την άνοιξη.

«Έχω την πεποίθηση και είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να φθάσουμε σε μία συμφωνία έως τα τέλη της εβδομάδας», δήλωσε ο Αμόν στον γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ζαντό δήλωσε από την πλευρά του στη γαλλική τηλεόραση ότι θα υπάρξει μέσα στις επόμενες ημέρες απόφαση για μία πιθανή συμμαχία προσθέτοντας ότι προϋπόθεση γι’ αυτήν είναι μία συμφωνία για αλλαγή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο Αμόν μετράει παράπλευρες απώλειες εντός του δικού του στρατοπέδου. Ο Στεφάν Λε Φολ, ο εκπρόσωπος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Γαλλίας και υπουργός Γεωργίας, δήλωσε την Τρίτη ότι θα στηρίξει μεν τον Αμόν, αλλά ενδεχομένως να ψηφίσει τον ανεξάρτητο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Αμόν, ο οποίος εξελέγη υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές του Σοσιαλιστικού Κόμματος τον Ιανουάριο, πασχίζει να επηρεάσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών και προωθεί ένα σκληροπυρηνικό αριστερό πρόγραμμα που δείχνει να αυξάνει την πόλωση στους κόλπους του κόμματος.

Ορισμένοι αριστεροί ψηφοφόροι προτιμούν τον ανεξάρτητο αριστερό υποψήφιο Ζαν-Λικ Μελανσόν αντί του Αμόν, ενώ η δεξιά πτέρυγα των σοσιαλιστών γοητεύεται από τον Μακρόν, ο οποίος θεωρείται φαβορί για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 7 Μαΐου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

«Στηρίζω το πρόσωπο που έχει επιλεγεί, αλλά έρχεται η στιγμή της πολιτικής ευθύνης σε σχέση με το τι διακυβεύεται, σε σχέση με τη Μαρίν Λεπέν και σε σχέση επίσης με το πρόγραμμα του Φρανσουά Φιγιόν», δήλωσε ο Λε Φολ στο δίκτυο BFM TV.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος είναι το νούμερο δύο στην ιεραρχία του υπουργικού συμβουλίου, δήλωσε την Κυριακή ότι ούτε εκείνος έχει αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει.

«Για τον Μπενουά Αμόν οι συνθήκες δεν είναι ακόμη ώριμες ώστε να φθάσει στον δεύτερο γύρο. Όσο για τον Μακρόν, περιμένω το πρόγραμμά του», είπε ο Ερό στην εφημερίδα Ouest-France.

Ο Μακρόν αναμένεται να παρουσιάσει το οικονομικό του πρόγραμμα αυτή την εβδομάδα.

Οι Λεπέν, Φιγιόν και Μακρόν διεκδικούν όλοι μία θέση στον δεύτερο γύρο, ο οποίος θα κρίνει ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ ο Αμόν βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε απόσταση.