Πέντε άτομα σκοτώθηκαν την Τρίτη στην επίθεση που σημειώθηκε εναντίον δικαστικού μεγάρου στο βορειοδυτικό Πακιστάν, προκαλώντας φόβους για ένα νέο κύμα τρομοκρατίας σε μια χώρα η οποία έχει ήδη πληγεί από μια σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας την προηγούμενη εβδομάδα.

«Τρεις καμικάζι προσπάθησαν να εισέλθουν στο δικαστικό μέγαρο. Ένας εξ αυτών σκοτώθηκε και ο άλλος πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε», δήλωσε ο Μοχάμαντ Ιζακ Χαν, αξιωματικός της αστυνομίας.

Ο τρίτος δράστης, τον οποίο αναζητούσε για ένα διάστημα η αστυνομία στο εσωτερικό του κτιρίου, σκοτώθηκε 20 λεπτά μετά την έναρξη της επίθεσης, η οποία σημειώθηκε στο προάστιο Τάνγκι της πόλης Τσαρσάντα «την ώρα αιχμής».

Εκπρόσωπος της οργάνωσης Τζαμάατ-ουρ- Άχραρ, ενός παρακλαδιού των Πακιστανών Ταλιμπάν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση. Πρόσφατα η οργάνωσης ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια επιχείρηση εναντίον πολλών στόχων στο Πακιστάν.

Ο απολογισμός είναι «πέντε νεκροί και 15 τραυματίες», δήλωσε ο Σουχάιλ Χάλιντ διοικητής της αστυνομίας της Τσαρσάντα.

«Η αστυνομία βρισκόταν ήδη σε εγρήγορση διότι είχαμε πληροφορίες για μια πιθανή απειλή στο δικαστικό μέγαρο της Τάνγκι», πρόσθεσε.

Οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών και έριξαν χειροβομβίδες για να καταφέρουν να εισέλθουν στο κτίριο, σημείωσε ο Χάλιντ. «Πυροτεχνουργοί μας είπαν ότι κάθε καμικάζι φορούσε ένα γιλέκο με 7 με 8 κιλά εκρηκτικών. Η αστυνομία πολέμησε γενναία και έσωσε τη Τσαρσάντα από μια μεγάλη καταστροφή», τόνισε.

Μια σειρά επιθέσεων που έχουν σημειωθεί στο Πακιστάν τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους και έχουν θέσει την αστυνομία σε συναγερμό.

Οι πακιστανικές αρχές έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας μετά τις επιθέσεις αυτές, η πιο αιματηρή από τις οποίες σημειώθηκε την Πέμπτη εναντίον ενός ναού σούφι στη Σέχουαν με 90 νεκρούς. Οι δυνάμεις ασφαλείας του Πακιστάν ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν «περισσότερους από 100 τρομοκράτες» μετά την επίθεση αυτή.

Τα αιματηρά αυτά επεισόδια έχουν προκαλέσει σοκ στους Πακιστανούς, οι οποίοι είχαν μόλις αρχίσει να ανακτούν μια αίσθηση ασφάλειας έπειτα από χρόνια επιθέσεων, αλλά και επικρίσεις για τη στρατηγική που ακολουθούν οι αρχές για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.