Η συντηρητική Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU) της γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ και το αδελφό τους κόμμα στη Βαυαρία (CSU) επανέκτησαν το προβάδισμα έναντι του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για την εφημερίδα Bild, η οποία δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η δημοσκόπηση του INSA μεταξύ 2.030 ψηφοφόρων από τις 17 έως και τις Φεβρουαρίου έδειξε ότι ο συνδυασμός CDU/CSU θα κέρδιζε 31,5% στις εκλογές, ποσοστό αυξημένο κατά 1,5 μονάδα την εβδομάδα που πέρασε, ενώ το ανανεωμένο SPD θα κέρδιζε 30%, μια μονάδα λιγότερη. Δημοσκόπηση του INSA στις 6 Φεβρουαρίου είχε δείξει ότι το SPD προηγείτο του CDU/CSU για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

Την Κυριακή, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid έδειξε ότι το SPD προηγείτο του CDU/CSU για πρώτη φορά από το 2006, στηριζόμενο στην υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς για την καγκελαρία.

Η αναπάντεχη άνοδος του SPD κατά 12 περίπου μονάδες, τον περασμένο μήνα, αιφνιδίασε τη Μέρκελ και τους συντηρητικούς της, σύμφωνα με αναλυτές, επτά μόλις μήνες πριν τις εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου.

Πτώση και για τους πιθανούς συμμάχους των Σοσιαλδημοκρατών

Στη δημοσκόπηση του Emnid, 1.885 ψηφοφόροι έδωσαν στο SPD 33% των ψήφων, άνοδος μιας μονάδας την εβδομάδα που πέρασε, ενώ στο CDU/CSU 32%, πτώση κατά 1 μονάδα.

Η δημοσκόπηση του INSA έδειξε μεταξύ άλλων και πτώση στους πιθανούς αριστερούς συμμάχους του SPD. Η σκληροπυρηνική Αριστερά (Linke) είχε πτώση μισής μονάδας, φθάνοντας το 9,5%, και οι Πράσινοι το ίδιο, καταλήγοντας στο 6,5%.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), προτιμώμενοι σύμμαχοι του CDU/CSU σε πιθανό συνασπισμό, ανέβηκαν κατά μισή μονάδα στο 5,5%. Το εξοστρακισμένο ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) σημείωσε πτώση μιας μονάδας, φθάνοντας στο 11%, σύμφωνα με το INSA.

Το SPD, συγκυβερνών κόμμα στον κυβερνητικό συνασπισμό της Μέρκελ, είχε μείνει πολύ πίσω σε ποσοστά από τους συντηρητικούς της καγκελαρίου σε δημοσκοπήσεις που είχαν διεξαχθεί πριν την υποψηφιότητα Σουλτς, οπότε και ανέκαμψε. Η πιο πρόσφατη εκλογική νίκη του κόμματος ήταν υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ το 2002.

Την Παρασκευή, η Ομάδα Εκλογικών Ερευνών δημοσίευσε δημοσκόπηση για την τηλεόραση ZDF στην οποία το SPD κατακτά το 30% αλλά ξανά πίσω από το CDU/CSU, το οποίο βρίσκεται στο 34%.