Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν δήλωσε τη Δευτέρα «έκπληκτος» από τους ισχυρισμούς του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος συνέδεσε τη μαζική άφιξη μεταναστών στη χώρα με την υποτιθέμενη έκρηξη της εγκληματικότητας.

«Αιφνιδιάστηκα, όπως και πολλοί άλλοι νομίζω, από τα σχόλια που έγιναν για τη Σουηδία αυτό το Σαββατοκύριακο» είπε ο Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Στοκχόλμη μαζί με τον γενικό κυβερνήτη του Καναδά Ντέιβιντ Τζόνστον.

«Δείτε τι συνέβη στη Γερμανία, δείτε τι έγινε χθες το βράδυ στη Σουηδία. Στη Σουηδία, ποιος θα το φανταζόταν; Στη Σουηδία. Υποδέχτηκαν πολλούς πρόσφυγες και τώρα έχουν προβλήματα που δεν φαντάζονταν ποτέ» είπε ο Τραμπ σε ομιλία του στο Μέλμπουρν, κοντά στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Η δήλωση αυτή σάστισε τους Σουηδούς, αφού τίποτα το σοβαρό δεν είχε συμβεί στη χώρα εκείνο το βράδυ.

«Εχουμε ευκαιρίες, αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, εργαζόμαστε για όλα αυτά καθημερινά. Ομως νομίζω επίσης ότι πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη να χρησιμοποιούμε σωστά τα γεγονότα και να επαληθεύουμε κάθε πληροφορία που μεταδίδουμε», πρόσθεσε ο Λεβέν.

Η απάντηση που έδωσε στον Τραμπ ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ δεν ήταν καθόλου διπλωματική: «Στη Σουηδία; Επίθεση; Μα τι κάπνισε;» έγραψε στο Twitter.

«Πέρσι, μόνο στο Ορλάντο/Οραντζ της Φλόριντα, απ’ όπου μιλούσε ο Τραμπ, έγιναν περίπου οι μισές δολοφονίες απ’ όσες σε όλη τη Σουηδία», πρόσθεσε ο Μπιλτ, χωρίς να επικαλεστεί πηγές.

Τον Ιούνιο πάντως σημειώθηκε επίθεση σε γκέι μπαρ του Ορλάντο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 49 άνθρωποι. Στη Σουηδία καταγράφονται περίπου 100 ανθρωποκτονίες κάθε χρόνο.