Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς διαβεβαίωσε τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χθες στις Βρυξέλλες, ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι αποφασισμένη να αναπτύξει τη συνεργασία στο εμπόριο και την ασφάλεια και να στηρίξει την ΕΕ ως σημαντικό εταίρο.

Μόλις ένα μήνα αφότου ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε συναγερμό εκφράζοντας την υποστήριξή του στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και υπονοώντας πως θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, ο αντιπρόεδρος Πενς έφθασε στις Βρυξέλλες για να διορθώσει την κατάσταση.

«Σήμερα έχω την τιμή στο όνομα του προέδρου Τραμπ να εκφράσω τη σαφή δέσμευση των ΗΠΑ να συνεχίσουν τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τις πρόσφατες δηλώσεις Τραμπ εναντίον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το οποίο είχε χαρακτηρίσει «παρωχημένο».

«Θα πρέπει, πιστεύω, να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα: η ιδέα της Ατλαντικής Συμμαχίας δεν είναι παρωχημένη», δήλωσε ο Τουσκ και πρόσθεσε ότι ο ίδιος παραμένει «αθεράπευτα φιλοαμερικανός». «Συνέβησαν πολλά πράγματι τον τελευταίο μήνα για να υποκριθούμε ότι όλα βαίνουν ως συνήθως», πρόσθεσε με αιχμηρό ύφος και ανέφερε ότι συζήτησε τρία θέματα – κλειδιά με τον αμερικανό αντιπρόεδρο: τη διεθνή τάξη, την ασφάλεια και τη στάση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης έναντι της ΕΕ. «Σε καθένα από αυτά τα τρία θέματα ο Μάικ Πενς δεσμεύτηκε με ένα ναι, ότι θα σεβαστεί την στάση των Ευρωπαίων», κατέληξε ο Τουσκ.

Πριν λίγες εβδομάδες πολλοί Ευρωπαίοι ανησύχησαν από τις δηλώσεις του Τεντ Μάλοχ, ο οποίος προαλείφεται για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ΕΕ, ο οποίος δήλωσε ότι «θα πρέπει να δαμάσουμε την Ευρώπη», όπως είχε γίνει παλιότερα με τη Σοβιετική Ενωση. Χθες, ο Πενς συναντήθηκε και με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ χρειάζονται μια ισχυρή Ευρώπη και ενωμένη σε όλα τα θέματα» αναφέροντας πρώτο το θέμα της άμυνας.

Ο Μάικ Πενς βρέθηκε στις Βρυξέλλες την Κυριακή για επίσημο δείπνο με τον βέλγο πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ, ενώ νωρίτερα είχε επισκεφθεί την Γερμανία. «Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε τον θρυμματισμό της Ευρώπης. Αυτό το μήνυμα έστειλα, ελπίζω να ακουστεί», δήλωσε ο βέλγος πρωθυπουργός μετά το δείπνο του με τον αμερικανό αντιπρόεδρο.

Στις Βρυξέλλες ο Πενς έγινε δεκτός από διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα εναντίον του. «Διαδηλώνουμε εναντίον της επίσκεψης Πενς επειδή αντιδρούμε στις αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στα θέματα των γυναικείων δικαιωμάτων», εξήγησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Ιρέν Ντονάντιο, εκπρόσωπος της διεθνούς ομοσπονδίας γυναικείων θεμάτων.