Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, αναρωτήθηκε την Κυριακή, αν υπάρχει δέσμευση των ΗΠΑ για την επιδίωξη ειρηνικής επίλυσης της κρίσης στη Συρία, λίγες ημέρες πριν από την επανάληψη των διασυριακών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

«Πού είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες [στην πολιτική επίλυση]: Δεν μπορώ να σας πω, γιατί δεν ξέρω καθόλου» δήλωσε ο Ντε Μιστούρα στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

«Αντιλαμβάνομαι ότι έχουν στο μυαλό τους τρεις προτεραιότητες: να καταπολεμήσουν το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος), να περιορίσουν την επιρροή ενός ορισμένου περιφερειακού παίκτη [σ.σ. του Ιράν] και να μην θέσουν σε κίνδυνο έναν από τους κυριότερους συμμάχους τους στην περιοχή» είπε ο ντε Μιστούρα.

«Πώς θα επιτευχθεί αυτός ο τετραγωνισμός του κύκλου; Αυτό είναι που συζητιέται στην Ουάσιγκτον» προσέθεσε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ.

«Η ερώτησή μου είναι: θέλετε να καταπολεμήσετε ή να εξολοθρεύσετε οριστικά το Νταές; Για να εξολοθρεύσετε το Νταές χρειάζεται αξιόπιστη πολιτική λύση» στη Συρία, επέμεινε.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει δώσει έως σήμερα ελάχιστες αν όχι καθόλου ενδείξεις για την εμπλοκή της στις διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση που ρημάζει τη Συρία εδώ και έξι χρόνια και έχει προκαλέσει περισσότερους από 310.000 θανάτους και εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ούτε έχει πει πώς οραματίζεται μια ειρηνική επίλυση και ιδιαίτερα τι σκέπτεται για την τύχη του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, την αποχώρηση του οποίου ζητά η αντιπολίτευση όπως και όταν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Αναθεωρούμε συνολικά τη διαδικασία»

«Αυτήν την στιγμή αναθεωρούμε συνολικά τη διαδικασία» απάντησε ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, Μπρετ Μακ Γκερκ, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση.

«Θα είμαστε πολύ εγωιστές όσον αφορά την προστασία και την προώθηση των συμφερόντων μας» προσέθεσε.

Οι διασυριακές συνομιλίες αναμένεται να επαναληφθούν την προσεχή Πέμπτη στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έπειτα από τρεις συνόδους το 2016 που δεν οδήγησαν σε καμία πρόοδο λόγω της τεράστιας απόστασης ανάμεσα στους εμπολέμους για την πολιτική μετάβαση και την τύχη του προέδρου Ασαντ.

«Είναι καιρός να προσπαθήσουμε εκ νέου» είπε ο Ντε Μιστούρα, υπενθυμίζοντας πως οι προϋποθέσεις έχουν αλλάξει με την επαναπροσέγγιση ανάμεσα στη Μόσχα, ακατάλυτου εταίρου της Δαμασκού, και στην Αγκυρα, που υποστηρίζει την αντιπολίτευση.

Η επαναπροσέγγιση αυτή οδήγησε στην εγκαθίδρυση στα τέλη Δεκεμβρίου πολύ εύθραυστης εκεχειρίας και σε διαδικασία διαπραγματεύσεων στο Καζακστάν που επικεντρώθηκε στον σεβασμό αυτής της εκεχειρίας.

Στη Γενεύη, οι συνομιλίες θα αφορούν το ψήφισμα 2254 του ΟΗΕ, τον διεθνή οδικό χάρτη για διευθέτηση της σύγκρουσης, επέμεινε ο Στάφαν Ντε Μιστούρα.

Αυτός ο οδικός χάρτης προβλέπει «αξιόπιστη διακυβέρνηση που θα περιλαμβάνει όλους, νέο Σύνταγμα που θα συντάξουν οι Σύροι, και όχι οι ξένοι, και εκλογές υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, περιλαμβανομένων των σύρων προσφύγων» είπε.

«Θα πάμε στη Γενεύη για να συζητήσουμε πολιτική επίλυση» δήλωσε ο Ανας αλ-Αμπντεχ, επικεφαλής του συριακού Εθνικού Συνασπισμού, της κυριότερης συνιστώσας της αντιπολίτευσης, που βρίσκεται κι αυτός στο Μόναχο.

Ομως κανένα πρόβλημα δεν θα επιλυθεί «όσο ο Ασαντ παραμένει στην εξουσία», επανέλαβε.