«Είναι επικίνδυνο να υποδεχόμαστε πρόσφυγες: το αποδεικνύει η Σουηδία, μία χώρα ιδιαίτερα φιλόξενη, που μόλις υπέστη επίθεση», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ ενώπιον πλήθους στην Φλόριντα. Μόνο που αυτή η επίθεση δεν έγινε ποτέ.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Στοκχόλμης, με τη σουηδική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον να ζητά διευκρινίσεις για το τί εννοούσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν αναφέρθηκε σε σοβαρό γεγονός κατά το οποίο απειλήθηκε η δημόσια ασφάλεια.

«Θέλουμε να υπάρξει σαφήνεια για το περιστατικό στο οποίο αναφερόταν. Διερωτόμαστε σε τι αναφερόταν» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας Καταρίνα Αξελσον στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT.

Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών «κατασκευάζει» τρομοκρατική ενέργεια, ψεύδεται δημοσίως υπεραμυνόμενος του αντιμεταναστευτικού του διατάγματος, και όλα αυτά κατηγορώντας ταυτόχρονα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας του ότι είναι «ανέντιμα» και «εχθροί των Αμερικανών».

«Ο γιος μου έριξε το χοτ-ντογκ στη φωτιά… »

«Κοιτάξτε τι συμβαίνει στη Γερμανία, κοιτάξτε τι συνέβη χθες βράδυ στη Σουηδία. Η Σουηδία, ποιος θα το πίστευε; Η Σουηδία. Δέχθηκαν πολλούς πρόσφυγες, και τώρα έχουν προβλήματα όπως δεν το φαντάζονταν ποτέ» είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια επιθετικής ομιλίας του στην Φλόριντα, υπερασπιζόμενος την πολιτική του κατά των προσφύγων.

Αναφέρθηκε επίσης στις επιθέσεις, πραγματικές αυτές, των Βρυξελλών, της Νίκαιας και του Παρισιού.

Εκπρόσωπος του Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε, σε πρώτο χρόνο, σε αίτημα για διευκρινίσεις εκ μέρους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Πολύ γρήγορα, η λανθασμένη πληροφορία έκανε τον γύρο του Twitter υπό τα χάσταγκ #lastnightSweden (χθες βράδυ στη Σουηδία) και #SwedenIncident (συμβάν στη Σουηδία).

Ο σουηδός πρώην πρωθυπουργός Καρλ Μπιλ άνοιξε πυρ: «Η Σουηδία; Επίθεση; Τι κάπνισε;»…

Ο Γκούναρ Χόκμαρκ, σουηδός ευρωβουλευτής, απάντησε στο tweet ενός συμπατριώτη του, λέγοντας: «Χθες βράδυ στη Σουηδία, ο γιος μου έριξε το χοτ-ντογκ του στη φωτιά της κατασκήνωσης. Είναι πραγματικά θλιβερό».

«Αλλά πώς μπορούσε να το ξέρει [ο Τραμπ];» αναρωτιέται ο βουλευτής στο σχόλιό του.

Αλλα tweets χλεύασαν τον Τραμπ, δημοσιοποιώντας υπό την επωνυμία «μυστικό σχέδιο για επίθεση στη Σουηδία» οδηγίες συναρμολόγησης επίπλων IKEA.

Η επίσημη ιστοσελίδα @sweden, την οποία διαχειρίζεται κάθε εβδομάδα και ένας διαφορετικός σουηδός πολίτης, έλαβε περίπου 800 ερωτήσεις μέσα σε τέσσερις ώρες.

Δεν είναι η πρώτη φορά…

«Οχι. Τίποτα τέτοιο δεν συνέβη στη Σουηδία. Δεν υπήρξε τρομοκρατική επίθεση. Καμία σχέση», απάντησε η υπεύθυνη για αυτήν την εβδομάδα, μητέρα που εργάζεται ως βιβλιοθηκάριος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μέλη της κυβέρνησης Τραμπ αναφέρονται σε ανύπαρκτες τρομοκρατικές επιθέσεις -κατά… λάθος, όπως εξηγούν στη συνέχεια.

Η σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ Κελιάν Κόνγουεϊ -η οποία επινόησε τον όρο «εναλλακτικά γεγονότα» αναφέρθηκε πρόσφατα στην «σφαγή του Μπόουλινγκ Γκριν» σε συνέντευξή της.

Εξήγησε στη συνέχεια πως ήθελε να πει για τους «τρομοκράτες του Μπόουλινγκ Γκριν», δύο Ιρακινούς οι οποίοι συνελήφθησαν το 2011 επειδή επιχείρησαν να στείλουν χρήματα και όπλα στην αλ-Κάιντα.

Ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, έκανε λόγο τρεις φορές μέσα σε μία εβδομάδα για την επίθεση στην Ατλάντα (Τζόρτζια) -προτού θυμηθεί ότι αυτή είχε γίνει στην πραγματικότητα στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Τραμπ: Το είδα στοFox News

«Η δήλωσή μου ως προς το τί συμβαίνει στη Σουηδία έχει να κάνει με επεισόδιο που μεταδόθηκε στο (κανάλι) Fox News και αφορούσε μετανάστες και Σουηδία», σημείωσε ο Τραμπ σήμερα (Δευτέρα) τα ξημερώματα, μετά τις αντιδράσεις, σε ανάρτησή του στο Twitter .

Το Fox News, στο οποίο ο Τραμπ γενικά αναφέρεται με θετικά λόγια, μετέδωσε εκπομπή την Παρασκευή για εγκλήματα στη χώρα, τα οποία, σύμφωνα με το κανάλι, φέρεται ότι είχαν σχέση με μετανάστες.

Ακολούθως, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Τραμπ αναφερόταν γενικά στην αύξηση της εγκληματικότητας και όχι σε συγκεκριμένο επεισόδιο στην σκανδιναβική χώρα.

Η εγκληματικότητα στη Σουηδία έχει μειωθεί από το 2005, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, παρότι η χώρα έχει υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες από εμπόλεμες χώρες όπως η Συρία και το Ιράκ.

Η σουηδική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκε στο tweet του Τραμπ, για την αναφορά του στο κανάλι Φοξ, και πρόσθεσε: «Προσβλέπουμε στο να ενημερώσουμε την αμερικανική κυβέρνηση περί της πολιτικής της Σουηδίας για τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση».