Τρομοκρατική επίθεση στη Σουηδία «εφηύρε» ο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια συγκέντρωσης οπαδών του στη Φλόριδα το Σάββατο, εκπλήσσοντας τους πάντες και κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν τι μπορεί να εννοούσε.

Εχοντας κλείσει μήνα στον Λευκό Οίκο –έναν μήνα γεμάτο σφάλματα, ακραίες αποφάσεις και πολλές αντιδράσεις –ο Τραμπ ήθελε να δείξει πως διατηρεί επαφή με τους υποστηρικτές του, γι’ αυτό και στάθηκε μπροστά τους. Επί 45 λεπτά μιλούσε για τη μετανάστευση στην Ευρώπη, συνδέοντάς την με τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, τη Νίκαια και το Παρίσι. Ξαφνικά πρόσθεσε και τη Σουηδία στη λίστα, λέγοντας ότι το προηγούμενο βράδυ είχε σημειωθεί και εκεί τρομοκρατική επίθεση –κάτι που δεν συνέβη.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τη χώρα μας ασφαλή» είπε ο Τραμπ. «Κοιτάξτε τι γίνεται στη Γερμανία, κοιτάξτε τι έγινε χθες το βράδυ στη Σουηδία. Μα, στη Σουηδία, το πιστεύετε; Στη Σουηδία. Εχουν δεχθεί πολλούς πρόσφυγες και αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, που δεν τα φανταζόντουσαν ποτέ». Οι παρευρισκόμενοι τον χειροκρότησαν, όμως η ψεύτικη είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου.

Πολλοί σκέφθηκαν ότι ο Τραμπ μπορεί να μπέρδεψε τη Σουηδία με… το Πακιστάν. Το βράδυ της Παρασκευής έχασαν τη ζωή τους 85 άτομα από επίθεση καμικάζι σε τέμενος των σούφι στην πόλη Σιουάν του Πακιστάν. Ή ότι μπορεί να παρακολουθούσε την προηγουμένη, το αγαπημένο του κανάλι, το συντηρητικό Fox News, όπου ένας υπερσυντηρητικός σχολιαστής κατήγγειλε πως στη Σουηδία –όπου τα στοιχεία για τα εγκλήματα δεν δείχνουν αύξηση –η κυβέρνηση συγκαλύπτει βιασμούς που έχουν διαπράξει μετανάστες, αλλά κανένα επίσημο στοιχείο δεν αποδεικνύει κάτι τέτοιο.

Ομως η ανύπαρκτη τρομοκρατική επίθεση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και καυστικά σχόλια. Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ συμμετείχε στο hastag #LastNightinSweden (χθες το βράδυ στη Σουηδία), σπεύδοντας να σχολιάσει στο twitter: «Η Σουηδία; Τρομοκρατική επίθεση; Τι έχει καπνίσει;». Αρκετοί άρχισαν να ανεβάζουν στα κοινωνικά δίκτυα φωτογραφίες «μνήμης» για την υποτιθέμενη επίθεση: με φόντο τη σουηδική σημαία και τα λόγια «Δεν ξεχνάμε. 17/2». ΄Η ανάρτησαν «εικόνες από το μακελειό στη Σουηδία» βάζοντας δίπλα φωτογραφίες με κεφτεδάκια γνωστής σουηδικής εταιρείας επίπλων. Αλλοι ανακοίνωσαν ότι «πιάστηκαν οι τέσσερις τρομοκράτες που πραγματοποίησαν την επίθεση» αναρτώντας δίπλα φωτογραφία των AΒΒΑ. Κάποιοι, που θυμήθηκαν ότι σύμβουλος του Τραμπ είχε αναφερθεί σε άλλη μια ανύπαρκτη τρομοκρατική επίθεση, στο Μπόουλινγκ Γκριν των ΗΠΑ, έφτιαξαν σηματάκια που έγραφαν: «Τα θύματα του Μπόουλινγκ Γκριν εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στα θύματα της Σουηδίας».

Η γκάφα του προέδρου, ο οποίος έχει περάσει τις τελευταίες εβδομάδες κάνοντας διαρκώς επιθέσεις στα ΜΜΕ για τις «ψεύτικες ειδήσεις» που, όπως πιστεύει, αναφέρουν, έχει και σοβαρές διαστάσεις. Η σουηδική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ζήτησε χθες από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξηγήσεις. Μάλιστα η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μαργκό Ουάλστρομ σε μια προφανή αναφορά δημοσιοποίησε στα social media απόσπασμα από την ομιλία της την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή για την εξάπλωση της «μετα-αλήθειας» και της ανάγκης «να σεβόμαστε την επιστήμη, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα γεγονότα».

Η ομιλία του Τραμπ το Σάββατο ενώπιον οπαδών του αποτέλεσε ένδειξη ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί να αναδιοργανωθεί μετά τις τέσσερις, σχεδόν καταστροφικές, πρώτες εβδομάδες. Μάλιστα προσελήφθη νέος υπεύθυνος για την επικοινωνία, ώστε να μειωθεί ο φόρτος του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, ο οποίος ήδη βρίσκεται σε σύγκρουση με τους περισσότερους πολιτικούς συντάκτες. Επίσης, η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί όχι μόνο την παραίτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλιν για την περίεργη συνομιλία του με ρώσο διπλωμάτη, αλλά και το γεγονός ότι ήδη ένας υποψήφιος για τη θέση αρνήθηκε την πρόταση του προέδρου Τραμπ.

Πάντως, σε συνέντευξή του το βράδυ του Σαββάτου, ο επιτελάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους δήλωσε «περήφανος για τα αποτελέσματα των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων». Κατηγόρησε, για άλλη μια φορά, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι «δείχνουν εμμονή με ένα – δυο θέματα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν υφίστανται». Παραδέχθηκε όμως ότι το επιτελείο του προέδρου αποφάσισε να προβάλει πιο πολύ τον ίδιο τον Τραμπ, σε μια προσπάθεια να θυμηθούν οι ψηφοφόροι του γιατί τον στήριξαν. Ετσι, απ’ ό,τι φαίνεται, ήδη σχεδιάζονται και άλλες ομιλίες όπως αυτή του Σαββάτου, που πραγματοποιήθηκε σε υπόστεγο αεροσκαφών.

Ολα αυτά γίνονται καθώς η δημοτικότητα του Τραμπ δείχνει να διολισθαίνει σταθερά. Σε δημοσκόπηση της Παρασκευής μόλις το 38% των Αμερικανών δήλωσε ότι εγκρίνει την διακυβέρνησή του, ενώ το 56% δήλωσε ότι διαφωνεί. Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο λιγότερο δημοφιλής νέος πρόεδρος της χώρας, στη σύγχρονη Ιστορία της.