Μία ημέρα χωρίς μετανάστες, στη δουλειά, στα σχολεία, στα καταστήματα και τα εστιατόρια, θα είναι η Πέμπτη για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μία προσπάθεια να αναδειχτεί ο μείζων ρόλος των ανθρώπων αυτών στην αμερικανική κοινωνία.

Η «Ημέρα χωρίς μετανάστες» υπήρξε πρωτοβουλία ακτιβιστών και διαδόθηκε κυρίως από στόμα σε στόμα, καθώς και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι η απάντηση στη σκληρή στάση του νέου αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στους μετανάστες και στο αντιμεταναστευτικό διάταγμα που απαγόρευε την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες, το οποίο ωστόσο μπλόκαρε η αμερικανική Δικαιοσύνη.

«Κύριε Πρόεδρε, χωρίς εμάς και χωρίς τη συμβολή μας αυτή η χώρα θα παραλύσει», αναφέρεται σε ένα από τα πόστερ που κυκλοφόρησαν ευρέως στο Ίντερνετ, στο πλαίσιο της εκστρατείας για την «Ημέρα χωρίς μετανάστες».

Με τον τρόπο αυτό, με το να μην εμφανιστούν δηλαδή στην εργασία τους άνθρωποι οι οποίοι υπήρξαν πάντα συνεπείς, προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι «είμαστε εδώ» και ότι θέλουν να συνεχίσουν να αποτελούν μέρος του american dream, επισημαίνει ένας ισπανόφωνος ιδιοκτήτης εστιατορίου.

Σε ένδειξη συμπαράστασης, δεκάδες εστιατόρια στη Φιλαδέλφεια, το Χιούστον, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσινγκτον και τη Βόρεια Καρολίνα θα παραμείνουν την Πέμπτη κλειστά.

Η «Ημέρα χωρίς μετανάστες» εφαρμόζεται έπειτα από μία σειρά συλλήψεων την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν περισσότεροι από 680 παράτυποι μετανάστες, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.