Τι θα στοιχίσει περισσότερο στον Μάρτιν Σουλτς; Η αποκάλυψη του «Σπίγκελ» ότι χρησιμοποιούσε ιδιωτικό τζετ ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ή η υπενθύμιση των πολιτικών του αντιπάλων ότι κάποτε είχε ταχθεί υπέρ του ευρωομολόγου; Είναι κάτι που θα φανεί στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, όπου ο υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών θα αναμετρηθεί με την καγκελάριο Μέρκελ. Το βέβαιο, προς το παρόν, είναι ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θεωρούν πλέον τον Σουλτς υπολογίσιμη δύναμη. Κι ότι τον φοβούνται.

Η απόδειξη βρίσκεται σε ένα έγγραφο εννέα σελίδων το οποίο συνέταξαν βουλευτές της CDU και στην ουσία συνιστά μια ανασκόπηση από τα έργα και τις ημέρες του Σουλτς στις Βρυξέλλες. Στο έγγραφο, για παράδειγμα, μπορεί να διαβάσει κανείς τον ισχυρισμό ότι ο ως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ο Μάρτιν Σουλτς προωθούσε τους βοηθούς του σε καλές θέσεις ή ότι συνδύαζε τα καθήκοντά του ως προέδρου με την προεκλογική εκστρατεία που έκανε το 2014 για να κατακτήσει την προεδρία της Κομισιόν ως υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του εγγράφου βρίσκεται ίσως στον ισχυρισμό ότι ο Σουλτς δεν ενεργούσε προς όφελος των γερμανικών συμφερόντων. Δηλαδή; «Πίεζε τον πρόεδρο της Κομισιόν να δείξει επιείκεια με την Ισπανία και την Πορτογαλία στο θέμα της παραβίασης του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας». Επιπλέον, στο έγγραφο περιλαμβάνεται και μια σειρά από δηλώσεις που είχε κάνει ο Σουλτς υπέρ της θέσπισης του ευρωομολόγου. «Θέλουμε ευρωομόλογα. Η έκδοση κοινού χρέους με χαμηλότερο επιτόκιο θα μπορούσε να εξουδετερώσει τους κινδύνους της κρίσης χρέους (των κρατών – μελών της ευρωζώνης) και να σταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα. Τα ευρωομόλογα είναι ένα ισχυρό όπλο εναντίον της κερδοσκοπίας και των εκρηκτικά αυξανόμενων επιτοκίων» φέρεται να είχε δηλώσει τον Ιανουάριο του 2012.

Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για αποκάλυψη –ο Σουλτς είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ του ευρωομολόγου και ως υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ο στόχος των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών είναι να υπονοήσουν ότι ο επίδοξος καγκελάριος «δεν είναι και πολύ Γερμανός». Κι αν το ευρωομόλογο είναι η μια ένδειξη, η άλλη είναι η δήλωση ότι «ο δημόσιος χώρος πρέπει να είναι θρησκευτικά ουδέτερος». Υπό την πίεση της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός της, η Ανγκελα Μέρκελ είχε πρόσφατα ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας. Στο έγγραφο υπονοείται επομένως ότι ο Σουλτς διευρύνει την απαγόρευση και στα χριστιανικά σύμβολα, όπως είναι ο σταυρός στα σχολεία. Αναλυτές εκτιμούν ότι πλήγμα στην εικόνα του υποψήφιου καγκελάριου των Σοσιαλδημοκρατών θα επιφέρει και η υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο βοηθός του Μάρκους Ενγκελς. Σύμφωνα με το «Σπίγκελ», ο Ενγκελς, πρώην αξιωματούχος του Ευρωκοινοβουλίου και σήμερα επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του SPD, εργαζόταν τον περισσότερο καιρό για τον Σουλτς στο Βερολίνο παρά στις Βρυξέλλες, αλλά υπερωριακά πληρωνόταν από το Ευρωκοινοβούλιο. Τον τόνο της επίθεσης είχε δώσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατηγορώντας τον Σουλτς ότι είχε υιοθετήσει τη λαϊκιστική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ. Αναλυτές, πάντως, δεν έκρυβαν την έκπληξή τους για την οξύτητα της επίθεσης εννέα ολόκληρους μήνες πριν στηθούν οι κάλπες στη Γερμανία. Σπασμωδική αντίδραση που προκάλεσε το δημοσκοπικό άλμα των Σοσιαλδημοκρατών; Ή οι γερμανοί ψηφοφόροι παρακολουθούν μόνο την αρχή ενός πολέμου που θα γίνεται όλο και πιο άγριος;

Βρώμικη καμπάνια

Αμεση ήταν η αντίδραση του SPD που διά στόματος της γενικής γραμματέως Καταρίνα Μπάρλεϊ έκανε λόγο για «βρώμικη καμπάνια». Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ δήλωσε στην κυριακάτικη «Μπιλντ» ότι η CDU «διαδίδει αστήρικτες φήμες ελπίζοντας ότι κάτι θα μείνει».