Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν «ζήτησε συγγνώμη» από τον μεξικανό ομόλογό του Πένια Νιέτο «για την βλάβη» που προκλήθηκε από tweet του Μπενιαμίν Νετανιάχου, με το οποίο ο ισραηλινός πρωθυπουργός επιδοκίμασε τα σχέδια του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ανέγερση τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει δίκιο. Εχτισε τείχος κατά μήκος των νότιων συνόρων του Ισραήλ. Σταμάτησε την παράνομη μετανάστευση. Μεγάλη επιτυχία. Εξαιρετική ιδέα» σημείωσε στο tweet που ανάρτησε το Σάββατο ο Νετανιάχου, προκαλώντας την οργή των Μεξικανών.

Ο Νετανιάχου απέφυγε να ζητήσει συγγνώμη, υποστηρίζοντας ότι δεν εξέφρασε άποψη για τις σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικού και κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι έχουν εξαπολύσει «μπολσεβίκικη εκστρατεία» εναντίον του.

Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Λουίς Βιντεγαράι δήλωσε ότι μια συγγνώμη θα ήταν το προσήκον σε αυτήν την περίπτωση, χαρακτηρίζοντας «ελάχιστα αποδεκτές» τις εξηγήσεις που δόθηκαν από τις ισραηλινές αρχές.

«Η κρίση βρίσκεται πίσω μας»

Ο Ρίβλιν, τηρώντας πιο συμφιλιωτική στάση, μίλησε στο τηλέφωνο με τον Νιέτο και του ζήτησε συγγνώμη.

«Ζητώ συγγνώμη για την οποιαδήποτε βλάβη προκλήθηκε ως αποτέλεσμα αυτής της παρεξήγησης, αλλά πρέπει να θυμηθούμε ότι αναφερόμαστε σε παρεξήγηση και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας το ζήτημα αυτό», επισήμανε ο Ρίβλιν στον μεξικανό πρόεδρο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού έκανε γνωστό πως ο Νιέτο ενημέρωσε τον Ρίβλιν για την αναστάτωση που προκλήθηκε στο Μεξικό και στα μέλη της εβραϊκής κοινότητας της χώρας από το tweet το Νετανιάχου, και του εξέφρασε την επιθυμία να διατηρήσει τη φιλία και τη συνεργασία που έχει με το Ισραήλ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Λαμβάνουμε μηνύματα από το Μεξικό πως η κρίση βρίσκεται πίσω μας».