Να υποστηρίξουν τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας στη Συρία αλλά και την Υεμένη συμφώνησαν ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Προεκλογικά, ο Τραμπ είχε υποστηρίξει πως οι χώρες του Κόλπου θα έπρεπε να αναλάβουν το οικονομικό κόστος εγκαθίδρυσης ζωνών ασφαλείας.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά το τηλεφώνημα ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης των προσπαθειών καταπολέμησης της επέκτασης δράσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

«Ο πρόεδρος το ζήτησε κι ο βασιλιάς συμφώνησε, για την υποστήριξη ζωνών ασφάλειας τόσο στη Συρία, όσο και την Υεμένη, όπως επίσης και για την υποστήριξη άλλων ιδεών προκειμένου να βοηθηθούν οι πρόσφυγες που έχουν εκδιωχθεί από τις εστίες τους, εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων» ανέφερε η ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον.

Στην αρχική ενημέρωση από την σαουδαραβική πλευρά, η οποία μεταδόθηκε από το Σαουδαραβικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν γινόταν αναφορά σε ζώνες ασφαλείας, παρά μόνο σε επανεπιβεβαίωση της «βαθιάς και διαρκής στρατηγικής σχέσης» των δύο χωρών.

Σε μεταγενέστερη αναφορά ωστόσο αναφερόταν πως το Ριάντ «επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην εγκαθίδρυση ζωών ασφαλείας στη Συρία». Δεν υπήρχει ωστόσο αναφορά στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία παραμένει ενεργή απέναντι στις ομάδες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν.