Την ερχόμενη Παρασκευή η Ανγκελα Μέρκελ θα δεχτεί στο Βερολίνο τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Γερμανία και Γαλλία συντονίζονται για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ που από την πρώτη μέρα έδειξε ότι δεν θα μείνει στις απειλές. Οι σύμμαχοι της ΕΕ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι για τον Τραμπ εχθροί. Ενας λόγος παραπάνω για Παρίσι και Βερολίνο να συντονιστούν για την ευρωπαϊκή απάντηση. Για τη Γαλλία θα δοθεί από τον διάδοχο του Ολάντ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Τις περισσότερες πιθανότητες έχει ο υποψήφιος της Δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, τον οποίο δέχτηκε η Μέρκελ χθες στην καγκελαρία στο Βερολίνο.

Συναντήσεις με υποψηφίους σε εκλογές άλλων χωρών «είναι εμπιστευτικές», εξήγησε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ. Οι θέσεις τής Μέρκελ για τον Τραμπ, τον Πούτιν και την Ουκρανία, τον πόλεμο στη Συρία είναι γνωστές. Και ο Φιγιόν ανέπτυξε εκτενώς τις δικές του σε συνέντευξη στη «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» πριν συναντηθεί με τη Μέρκελ. Για τον Τραμπ είναι στο πλευρό της γερμανίδας καγκελαρίου. «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποδεχτούμε τους αμερικανικούς κανόνες παιχνιδιού» λέει ο Φιγιόν στη συνέντευξή του. Από την άλλη, η έξοδος της Βρετανίας που πρέπει να διαχειριστεί η ΕΕ μπορεί να αποβεί «θανατηφόρα», εάν δεν αναζωογονηθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι επιβεβλημένο να υπάρξει μια «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία», λέει ο Φιγιόν, σε βασικούς τομείς δράσης της ΕΕ. Στην ευρωπαϊκή άμυνα επιδιώκει τη σύσταση ενός κοινού ταμείου για τη χρηματοδότηση ευρωπαϊκών στρατιωτικών αποστολών. Στο θεσμικό σκέλος θέλει ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο. Στην οικονομία ζητά μια ατζέντα για την εναρμόνιση της φορολογίας επιχειρήσεων στις χώρες της ευρωζώνης.

Για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να πατήσει γκάζι η γαλλογερμανική μηχανή, η οποία κινδυνεύει να σβήσει. «Η συνεργασία (Γερμανίας – Γαλλίας) δεν ήταν ποτέ τόσο άδεια και τόσο εξασθενημένη όσο σήμερα» λέει ο Φιγιόν.

Το σημερινό Βερολίνο δεν είναι μακριά από τις επιδιώξεις Φιγιόν. Στο ζήτημα του ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αφορμή το Μνημόνιο της Ελλάδας, άνοιξε τη συζήτηση για τη μετεξέλιξη του σημερινού μηχανισμού στήριξης ESM σε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ. Στα θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκράτη γερμανού υπουργού Εξωτερικών εξηγούσε χθες ότι είναι «απολύτως σαφές ότι το γαλλογερμανικό δίδυμο ως ατμομηχανή της ευρωπαϊκής ενοποίησης τα τελευταία εξήντα χρόνια θα συνεχίσει και στο μέλλον να παίζει έναν σημαντικό ρόλο». Ενώ η Χριστιανοδημοκράτισσα υπουργός Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διά του εκπροσώπου της είπε ότι θέλει να βελτιωθεί ο συντονισμός των εταίρων στα οπλικά συστήματα και εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο Φιγιόν ανήκει στους επικριτές της Μέρκελ για την πολιτική της στο Μεταναστευτικό και στο Ουκρανικό έχει ταχθεί υπέρ της ηπιότερης στάσης έναντι του Πούτιν με τις κυρώσεις στη Ρωσία. Αλλά μετά τη συνάντηση με τη Μέρκελ ο Φιγιόν ενημερώνοντας τους γάλλους δημοσιογράφους είπε, σύμφωνα με το Ρόιτερ, ότι προϋπόθεση για άρση των κυρώσεων είναι μια χειρονομία της κυβέρνησης της Μόσχας.

Δεν έγιναν κοινές δηλώσεις, δεν υπήρξε κοινή εμφάνιση Μέρκελ – Φιγιόν, όπως το 2012, όταν η Μέρκελ είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Νικολά Σαρκοζί. Τώρα είναι διατεθειμένη να δεχτεί και τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών, εάν υπάρξει σχετικό αίτημα από το Παρίσι. Τον Μανουέλ Βαλς τον γνωρίζει ήδη, αν κερδίσει την εσωκομματική μάχη ο Μπενουά Αμόν, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα.

Κόκκινη γραμμή βάζει η Μέρκελ μόνο για την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. «Μεταξύ της πολιτικής της Μέρκελ και της Λεπέν δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής» εξήγησε ο Ζάιμπερτ.

Αλλά και η Λεπέν προτιμά τη συντροφιά της Φάουκε Πέτρι από την Εναλλακτική για τη Γερμανία, όπως έδειξε η συνάντηση των ευρωπαίων λαϊκιστών, εθνικιστών στο Κόμπλεντς το περασμένο Σάββατο.