Δεν έχουν τέλος οι εκπλήξεις στη Γαλλία στον δρόμο για τις προεδρικές εκλογές της άνοιξης. Μετά τη νίκη του Φρανσουά Φιγιόν στην primaire της Δεξιάς ήρθε χθες η σειρά του Μπενουά Αμόν να ανατρέψει τα προγνωστικά, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με 36,1% των ψήφων σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα στον πρώτο γύρο της primaire που διοργανώνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο αντάρτης πρώην υπουργός Παιδείας, που έχει κάνει σημαία του τη θεσμοθέτηση ελάχιστου καθολικού εισοδήματος, θα μονομαχήσει την επόμενη Κυριακή στον δεύτερο γύρο με τον θεσμικό Μανουέλ Βαλς, τον πρώην πρωθυπουργό, που ήρθε τελικά δεύτερος σε πείσμα των δημοσκοπήσεων, πληρώνοντας προφανώς το τίμημα της θητείας του, με 31,3% των ψήφων. «Θέλω να ευχαριστήσω με πολλή ειλικρίνεια τους ψηφοφόρους», δήλωσε ο Μπενουά Αμόν. «Τοποθετώντας με στην κορυφή, στείλατε ένα σαφές μήνυμα ελπίδας και ανανέωσης. Εκφράσατε την επιθυμία σας να ανοίξει μια νέα σελίδα για την Αριστερά».

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντμπούρ κατάφερε να εξασφαλίσει μόλις 17,7% των ψήφων, έμεινε στην τρίτη θέση και εκτός δεύτερου γύρου. Χρειάστηκε όμως να περάσουν μόλις λίγα λεπτά από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων για να καταφέρει ένα εν δυνάμει καθοριστικό χτύπημα στον πρωθυπουργό ο οποίος τον απέπεμψε τον Αύγουστο του 2014 εξαιτίας της δριμείας κριτικής που άσκησε στη σοσιαλφιλελεύθερη οικονομική γραμμή του: «Την ερχόμενη Κυριακή θα ψηφίσω Μπενουά Αμόν και σας προσκαλώ να κάνετε το ίδιο», διεμήνυσε ο Μοντμπούρ στους υποστηρικτές του επισημαίνοντας παράλληλα πως «οι ψηφοφόροι της primaire μίλησαν: πρώτα από όλα καταδίκασαν μαζικά και σθεναρά την πενταετία αρνούμενοι να δώσουν απαλλαγή ευθυνών και στήριξη που τους ζητούσαν». Οι εξελίξεις πάντως πρέπει να χαροποίησαν ακόμη έναν πρώην υπουργό Οικονομίας του Μανουέλ Βαλς, τον διάδοχο του Μοντμπούρ, που δεν συμμετέχει στις προκριματικές εκλογές των Σοσιαλιστών αλλά χαράζει τον δικό του μοναχικό όσο και ανοδικό δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές: τον Εμανουέλ Μακρόν. Είναι γνωστό άλλωστε πως ο επικεφαλής του κινήματος En Marche! προτιμά να δει νικητή της primaire έναν αντάρτη ώστε να έχει περισσότερο χώρο να αναπνεύσει ανάμεσα στον σοσιαλιστή και τον δεξιό υποψήφιο –και περισσότερες ψήφους να αλιεύσει στην κεντρώα και δεξιά πτέρυγα των Σοσιαλιστών.

Αλλά οι προεδρικές εκλογές αργούν ακόμα και οι δύο primaires Δεξιάς και Σοσιαλιστών επιβεβαιώνουν αυτό που επισημαίνει ξανά και ξανά ο γαλλικός Τύπος τελευταία: καμία εκλογική μάχη δεν είναι γραμμένη εκ των προτέρων. Στον χθεσινό, πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών του PS συμμετείχαν σύμφωνα με τους διοργανωτές «1,5 έως 2 εκατ. ψηφοφόροι», αριθμός μικρότερος από τα 2,6 εκατ. που είχαν συμμετάσχει στον πρώτο γύρο της αντίστοιχης primaire το 2011 και πολύ μικρότερος από τα 4,3 εκατ. που είχαν συμμετάσχει στον πρώτο γύρο της primaire της Δεξιάς. Η μπάρα που είχαν θέσει όμως οι διοργανωτές ήταν το 1,5 εκατ., ξεπεράστηκε και τους επέτρεψε να διασώσουν τα προσχήματα.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή. «Απέναντι στη Δεξιά του κυρίου Φιγιόν που θέλει να ισοπεδώσει το κοινωνικό μας μοντέλο, απέναντι στην Ακροδεξιά που προχωράει μέσα στις σκιές, απέναντι στον κατακερματισμό, στις πικρίες, στον πειρασμό της μοιρολατρίας, μαζί θα δείξουμε ένα μέλλον για την επιτυχία της Γαλλίας και του αύριο», διεκήρυξε ο πρώτος γραμματέας των Σοσιαλιστών Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, καλώντας τον «λαό της Αριστεράς» να συμμετάσχει μαζικά στον δεύτερο γύρο, διαβεβαιώνοντας πως «οι προεδρικές εκλογές δεν έχουν κριθεί». Την ίδια έκκληση, για μαζική συμμετοχή στον δεύτερο γύρο, απηύθυνε και ο πρώην υπουργός Παιδείας Βενσάν Πεγιόν, που ήρθε τέταρτος χθες με 6,8% των ψήφων. Οι δημοσκοπήσεις θέλουν τον Σοσιαλιστή υποψήφιο, όποιος και αν είναι, να έρχεται πέμπτος στον πρώτο προεδρικό γύρο χωρίς καμία ελπίδα πρόκρισης στον δεύτερο. Αραγε οι εκπλήξεις θα συνεχιστούν;

Σκληρή μάχη έως την Κυριακή

«Μία νέα καμπάνια αρχίζει απόψε. Μία ξεκάθαρη επιλογή παρουσιάζεται εφεξής μπροστά μας και μπροστά σας, η επιλογή ανάμεσα στη διασφαλισμένη ήττα και την πιθανή νίκη, ανάμεσα σε ακατόρθωτες υποσχέσεις και μία αξιόπιστη Αριστερά που αναλαμβάνει τις ευθύνες της χώρας» δήλωσε χθες το βράδυ ο Μανουέλ Βαλς, δείχνοντας αποφασισμένος να συνεχίσει τη μάχη – που, μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, προαναγγέλλεται ιδιαίτερα σκληρή.