Την πρωτοβουλία την πήραν οι γυναίκες. Στο πλευρό τους στάθηκαν σύζυγοι, σύντροφοι και παιδιά. Εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πήραν μέρος το Σάββατο σε πρωτοφανείς μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μόλις μία ημέρα μετά την ορκωμοσία του.

Αμερικανίδες ακτιβίστριες, αντιτιθέμενες στη σοβινιστική ρητορική του Τραμπ αλλά και στις επιθέσεις που έχει κατά καιρούς πραγματοποιήσει εναντίον κοινωνικών ομάδων –από τις γυναίκες και τους μετανάστες έως τους μουσουλμάνους, τους ανάπηρους και τους οικολόγους -, είχαν απευθύνει έκκληση για διαδηλώσεις με αιτήματα για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων –η απήχηση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Στις πορείες που έγιναν σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι.

Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών ήταν η Πορεία των Γυναικών στην Ουάσιγκτον, η οποία, τελικά, συγκέντρωσε πολύ περισσότερο κόσμο, περίπου 750.000 –σχεδόν τριπλάσιο απ’ ό,τι η ορκωμοσία του Τραμπ την προηγούμενη μέρα. Πολλές από τις διαδηλώτριες φορούσαν πλεκτά ροζ σκουφάκια, τα λεγόμενα pussy hats, που ονομάστηκαν έτσι έπειτα από τη δημοσιοποίηση βίντεο του 2005 στο οποίο ο Τραμπ ακούγεται να καυχιέται για το πώς χουφτώνει γυναίκες.

Στο Λος Αντζελες υπολογίζεται ότι συγκεντρώθηκαν 750.000 άτομα, γύρω στις 400.000 στη Νέα Υόρκη και περίπου 200.000 στο Σικάγο. Οι διαμαρτυρίες, κυρίως ειρηνικές, ανέδειξαν τον βαθύ διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας στον απόηχο της πικρής και ιδιαίτερα πολωτικής προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Η Παμ Φόιστερ, κάτοικος του Κολοράντο που μετέβη στην πρωτεύουσα για να πάρει μέρος στη διαδήλωση, ανέφερε ότι η πορεία τής θύμισε τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 εναντίον του Πολέμου του Βιετνάμ και υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών και των γυναικών. «Είμαι 58 ετών και δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρέπει να κάνουμε τα ίδια ξανά» δήλωσε στο Ρόιτερ.

Παρότι οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν πλέον και τον Λευκό Οίκο και τα δύο σώματα του Κογκρέσου, ο Τραμπ αντιμετωπίζει έντονη αμφισβήτηση από μεγάλες κοινωνικές ομάδες –σε αντίθεση με τον «μήνα του μέλιτος» που συνήθως έχουν οι νέοι πρόεδροι. Πρόσφατη δημοσκόπηση του ABC βρήκε ότι ο 70χρονος μεγιστάνας έχει τη χαμηλότερη δημοφιλία για νέο πρόεδρο από τη δεκαετία του ’70 –το 55% των Αμερικανών έχει αρνητική γνώμη για τον Τραμπ, ο οποίος έχασε από την Κλίντον στη λαϊκή ψήφο με διαφορά σχεδόν τριών εκατομμυρίων ψήφων, κέρδισε όμως τους απαραίτητους εκλέκτορες, βάσει του αμερικανικού εκλογικού συστήματος.

Ειρωνικά tweets

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν δίστασε να τα βάλει με τους διαδηλωτές και με προκλητικό τρόπο στις διαμαρτυρίες εναντίον του αναρωτήθηκε εάν όλοι όσοι κατέβηκαν στους δρόμους προσήλθαν στις κάλπες της 8ης Νοεμβρίου. «Εβλεπα τις διαδηλώσεις, αλλά έχω την εντύπωση ότι μόλις κάναμε εκλογές. Γιατί δεν πήγαν αυτοί οι άνθρωποι να ψηφίσουν;» έγραψε ειρωνικά στο twitter ο νέος πρόεδρος. Λίγο αργότερα, πάντως, προφανώς έπειτα από προτροπή των συμβούλων του, έκανε μια πιο ήπια αναφορά, πάλι με tweet: «Οι ειρηνικοί διαδηλωτές είναι εγγύηση της δημοκρατίας μας. Ακόμα και αν δεν συμφωνώ πάντα μαζί τους, αναγνωρίζω το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράζουν τις απόψεις τους».

Δεν μπόρεσε όμως να κρύψει την ενόχλησή του από τους διάσημους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και καταφέρθηκαν εναντίον του. «Οι διασημότητες έβλαψαν πολύ τον σκοπό των διαδηλωτών» σχολίασε. Αναφερόταν στους καλλιτέχνες που πήραν μέρος και μίλησαν στους συγκεντρωμένους –μεταξύ των οποίων ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, οι ηθοποιοί Σκάρλετ Τζοχάνσον και Αμέρικα Φεράρα, η τραγουδίστρια Αλίσια Κις και η Μαντόνα που εμφανίστηκε απρόσμενα στη σκηνή και ζήτησε μια «επανάσταση της αγάπης». Μια αναφορά της, ωστόσο, προκάλεσε αντιδράσεις και έρευνα του FBI. «Αυτό που ζούμε είναι φριχτό» είπε. «Ναι, είμαι θυμωμένη. Ναι, έχω σκεφτεί πολύ τον τελευταίο καιρό να ανατινάξω τον Λευκό Οίκο. Ομως ξέρω ότι αυτό δεν θα αλλάξει κάτι. Δεν πρέπει να πέσουμε στην απόγνωση». Ολοκλήρωσε τραγουδώντας ένα από τα κομμάτια της, έχοντας αλλάξει τους στίχους με πιο ακατάλληλους.

Σε όλο τον κόσμο

Οι γυναίκες πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις που εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο, εναντίον όλων όσους αντιπροσωπεύει ο Ντόναλντ Τραμπ. Τουλάχιστον 670 πορείες πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης –από το Σίδνεϊ και το Λονδίνο έως το Τόκιο και την Αθήνα, όπου οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την αμερικανική πρεσβεία. Διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν ακόμα και στην Ανταρκτική. «Κανείς δεν θα χουφτώσει τα δικαιώματά μας ούτε εμάς» έγραφε ένα πλακάτ στην Μπανγκόκ, ενώ στην Καλκούτα της Ινδίας το πανό έγραφε: «Η αντίσταση είναι γόνιμη».