Ο Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζεται να υπογράψει προεδρικά διατάγματα από την πρώτη κιόλας ημέρα του στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα Παρασκευή, ανοίγοντας τον δρόμο για την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης, την οικοδόμηση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και την κατάργηση των πολιτικών του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Οι συνεργάτες του Τραμπ έκαναν γνωστό ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα περιμένει για να κάνει χρήση ενός από τα ισχυρότερα εργαλεία της θέσης του, την προεδρική πένα, για να υπογράψει αρκετά διατάγματα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

«Είναι δεσμευμένος όχι απλώς την πρώτη μέρα (της προεδρίας του), αλλά και την δεύτερη, και την τρίτη, να εφαρμόσει πρόγραμμα αληθινής αλλαγής και νομίζω ότι θα το δείτε αυτό τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», είπε ο εκπρόσωπος του Τραμπ Σον Σπάισερ, προειδοποιώντας τους δημοσιογράφους να αναμένουν δράση σήμερα, το Σαββατοκύριακο και νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα.

Θέλει να ικανοποιήσει τους υποστηρικτές του

Οι συνεργάτες του Τραμπ έχουν θεωρήσει πάνω από 200 πιθανά προεδρικά διατάγματα προς υπογραφή σε θέματα που αφορούν την περίθαλψη, την κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση, την ενέργεια και πολλά άλλα θέματα, αλλά δεν έχει καταστεί σαφές πόσες αποφάσεις θα εγκρίνει αρχικά, σύμφωνα με μέλος της ομάδας του Τραμπ.

Η υπογραφή διατάξεων θέτει τον Τραμπ, ο οποίος έχει προεδρεύσει σε εκτεταμένη επιχειρηματική αυτοκρατορία αλλά δεν έχει υπηρετήσει ποτέ σε πολιτική θέση, στην γνώριμη θέση του… διευθύνοντος συμβούλου που τον έκανε πασίγνωστο μέσω της τηλεόρασης, και θα προσφέρει ικανοποίηση στους υποστηρικτές του προτού χρειαστεί να στραφεί στην βραδυκίνητη διαδικασία να πείσει το Κογκρέσο για να περάσει τα σχέδια νόμων του.

Η στρατηγική των προεδρικών αποφάσεων έχει χρησιμοποιηθεί και από άλλους προέδρους, μεταξύ των οποίων και ο Ομπάμα, στις πρώτες τους εβδομάδες στον προεδρικό θώκο.