Καθώς πλησιάζει η ώρα της ορκωμοσίας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η διαμαρτυρία των καλλιτεχνών, των ανθρώπων της τέχνης, των διάσημων κατοίκων του Χόλιγουντ, συντονίζεται με τις φωνές και τις εκδηλώσεις των αμερικανών πολιτών που προετοιμάζουν ένα διαφορετικό τελετουργικό «υποδοχής» του νέου προέδρου στη διακυβέρνηση της χώρας.

Δεν θα υπάρχουν πολλές διασημότητες στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ καθώς αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαχωρίζοντας τη θέση τους από τις εκκωφαντικές, απόλυτες, ρατσιστικές, φασιστικές απόψεις του. Η ποπ κουλτούρα, το πολιτισμικό φαινόμενο που πρόσφερε η Αμερική στην κοινωνία του 20ού αιώνα, ξεσηκώνεται. Ο Ντόναλντ Τραμπ με την ιδιότητα του προέδρου ήταν το έναυσμα για να σχηματίσουν κοινό μέτωπο διαμαρτυρίας τα διάσημα ονόματα της σύγχρονης ψυχαγωγίας και της τέχνης.

Ανάμεσα σε εκείνους που απορρίπτουν την «επόμενη μέρα» στις ΗΠΑ είναι οι Σκάρλετ Τζοχάνσον, Τζούλιαν Μουρ, Εϊμι Σούμερ, Κέιτι Πέρι και η Σερ, οι οποίες αύριο θα συμμετάσχουν στην πορεία των γυναικών προς την Ουάσιγκτον. Η Κέιτι Πέρι, υποστηρίκτρια της Χίλαρι Κλίντον στη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας, πρόσφατα παρουσίασε το μουσικό της βίντεο «Μην κανονικοποιείτε το μίσος» («Don’t normalize hate») αντιδρώντας στη δήλωση του Τραμπ να εγγραφούν σε μητρώα οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της χώρας. Η Σερ που εδώ και έξι χρόνια αντιμάχεται στο twitter τον Τραμπ επίσης θα λάβει μέρος στην πορεία των γυναικών. Η μαχητική σταρ προ μηνός πρότεινε μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο twitter να πετάξουν τον επιχειρηματία σε ένα ηφαίστειο. Ενώ το γκλαμ ροκ συγκρότημα των Kiss, που θα έδινε έναν τόνο εξαιρετικά πρωτοποριακής επιλογής σε μια τέτοια τελετή φορτισμένη από συμβολισμούς, απέρριψε την πρόσκληση και διεμήνυσε την άρνησή τους με δηλώσεις της συζύγου του μπασίστα Τζιν Σίμονς στον σχολιαστικού περιεχομένου ιστότοπο TMZ.

Προσκλήσεις συμμετοχής στον εορτασμό της ορκωμοσίας έλαβαν και οι πιο αναμενόμενοι σταρ μεγάλων γεγονότων Ελτον Τζον, Σελίν Ντιον, Αντρέα Μποτσέλι, καθώς και ο σταρ της κάντρι μουσικής Γκαρθ Μπρουκς. Το ρεπερτόριο των γλυκερών μελωδιών τους αγγίζει ευρύτερα στρώματα πληθυσμού και τα μέλη της ομάδας προγραμματισμού της τελετής σκέφτηκαν ότι η συμμετοχή τους θα ανταποκρινόταν σε ό,τι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναφέρει ως «πολύ ιδιαίτερη και όμορφη τελετή» χωρίς όμως να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Η πορεία των γυναικών

Ετσι οι περισσότεροι πλούσιοι και διάσημοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας του θεάματος θα εγγράψουν την παρουσία τους σε ένα άλλο γεγονός, στην πορεία των γυναικών προς την Ουάσιγκτον την επομένη της ορκωμοσίας όπου υπολογίζουν να συμμετάσχουν περισσότερες από 200.000 γυναίκες.

Η τεχνολογία και η σύγχρονη πραγματικότητα του διαδικτυακού περιβάλλοντος θα αποδείξουν με το Love-a-thon τον τρόπο που οι δυνατότητες παρέμβασης σε μία τελετή είναι πολλές και άμεσες. Σε αυτόν τον μαραθώνιο αγάπης η Τζέιν Φόντα μαζί με την Τζέιμι Λι Κέρτις και τους Τζαντ Απατοου και Κρίστοφερ Γκεστ θα ανεβάζουν τα λάιβ βίντεό τους σε σελίδα του facebook. Και θα προτρέπουν τους επισκέπτες στη σελίδα του Love-a-thon να συνεισφέρουν και να υποστηρίξουν τα προγράμματα υγείας των γυναικών Planned Parenthood καθώς και τη δράση της Ενωσης για τα Δικαιώματα των Αμερικανών Πολιτών. Στην αξιοποίηση σκοπών μέσω της συλλογικής χρηματοδότησης κατευθύνθηκαν διάφορα παρακλάδια της ίντι μουσικής σκηνής για το πρόγραμμα «Our First Hundred Days». Από την Εϊτζελ Ολσεν και τους Whitney, Beach Fossils, Minus the Bear, η πρωτοβουλία τους θα ανεβάζει στο Ιντερνετ ένα νέο τραγούδι για τις πρώτες 100 μέρες προεδρίας του Τραμπ. Με πρόθεση να «προστατεύσουν τους σκοπούς περιβαλλοντικού, ανθρωπιστικού, κοινωνικού, πολιτικού, μουσικού περιεχομένου που θα δεχτούν την επίθεση της νέας κυβέρνησης» τα μέλη του μουσικού εγχειρήματος ζητάνε συνδρομή 30 δολαρίων από τους χρήστες της πλατφόρμας «Our First Hundred Days», δηλώνοντας ότι το ποσό θα μοιραστεί σε οργανισμούς που στηρίζουν την κλιματική αλλαγή, τα δικαιώματα των γυναικών και τη μεταναστευτική πολιτική.

«Αυτή τη στιγμή είναι σημαντικό για τις γυναίκες να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να αντιμετωπίσουν την απειλή που δέχονται τα δικαιώματά τους. Το 2016 οι προεδρικές εκλογές έφεραν στην επιφάνεια τις ακρότητες του σεξισμού, του ρατσισμού και των διακρίσεων. Με την έκθεση «Εξέγερση / Θυμωμένες γυναίκες» οι καλλιτέχνιδες παρουσιάζουν ένα μέσο για να εκφραστούν σε σχέση με το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα στην Αμερική, σημειώνει η επιμελήτρια Ιντιρα Τσέζαριν για την έκθεση που μόλις εγκαινιάστηκε στην γκαλερί της Νέας Υόρκης Untitled Space φιλοξενώντας τα έργα 80 γυναικών. Τα οποία η επιμελήτρια ανέθεσε στις σύγχρονες καλλιτέχνιδες αμέσως μετά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών.