Η Μαρίν Λεπέν σταθερή, ο Φρανσουά Φιγιόν σε πτώση, ο Εμανουέλ Μακρόν σε άνοδο και οι Σοσιαλιστές σε κακά χάλια: αυτό είναι συνοπτικά το συμπέρασμα του τελευταίου, δέκατου κατά σειρά, δημοσκοπικού κύματος που διενεργεί το Κέντρο Ερευνών της Sciences Po (Cevipof) σε συνεργασία με το ινστιτούτο Ipsos και την εφημερίδα «Le Monde» αναφορικά με τον πρώτο προεδρικό γύρο στη Γαλλία. Κάπου μεταξύ άρνησης της πραγματικότητας και ελπίδας πως αυτή θα ανατραπεί, Μανουέλ Βαλς, Αρνό Μοντμπούρ, Μπενουά Αμόν και λοιποί υποψήφιοι στην primaire που διοργανώνει το Σοσιαλιστικό Κόμμα τις δύο ερχόμενες Κυριακές συμμετείχαν χθες βράδυ στο τρίτο και τελευταίο τηλεοπτικό τους ντιμπέιτ. Αυτή τη φορά πληροφορίες ήθελαν τον Φρανσουά Ολάντ να το παρακολουθεί ζωντανά –το πρώτο ντιμπέιτ το παρακολούθησε μισό, στο δεύτερο είχε πάει θέατρο. Κατά γενική ομολογία, πάντως, ο γάλλος πρόεδρος είναι απών από αυτή την primaire. Ισως από εκδικητικότητα: «Οι τύποι τού κατέστρεψαν τη θητεία του κι εσείς θέλετε να τους κοιτάει να συζητάνε; Να τους δώσει άφεση αμαρτιών;» ζητά να μάθει ένας ολαντικός βουλευτής του PS. Ισως πάλι ο Φρανσουά Ολάντ να βρίσκεται ήδη «αλλού». Στο «μετά». Το δικό του «μετά». Διότι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Parisien», ο γάλλος πρόεδρος θέλει να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης.

Δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ΕΕ σήμερα, ίσως η διατύπωση να ήταν βαρύγδουπη, γεγονός ωστόσο παραμένει ότι, με βάση τις πηγές της «Parisien», ο Φρανσουά Ολάντ θα ήθελε να αναλάβει μετά το τέλος της θητείας του, τον Μάιο, την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στη θέση του Ντόναλντ Τουσκ –η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται, από μια ευτυχή συγκυρία (;), στα τέλη Μαΐου. Πάντως ενώ συνεργάτης του γάλλου προέδρου χαρακτήριζε το δημοσίευμα της «Parisien» «απόλυτα ανακριβές», έμπιστοι φίλοι του Ολάντ που γνωρίζουν τις επιδιώξεις του διασκέδασαν ιδιαίτερα ακούγοντας, τη Δευτέρα, τη στεγνή απάντησή του στη διαβόητη πλέον συνέντευξη του Ντόναλντ Τραμπ, όπου ο νέος αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε, μεταξύ πολλών άλλων, ότι θα ακολουθήσουν και άλλα Brexit και η ΕΕ θα φυλλορροήσει. «Η Ευρώπη δεν χρειάζεται εξωτερικούς συμβούλους για να της λένε τι να κάνει» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ. «Εχει ήδη μπει στον ρόλο» σχολίασε χαμογελαστός ένας από τους «έμπιστους φίλους» του.

Αξιο πνευματικό παιδί του Ζακ Ντελόρ, ο Ολάντ είναι πράγματι ένας πιστός φίλος της Ευρώπης. Αν όμως επιθυμεί να αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει μπροστά του έναν δύσκολο δρόμο. Ο διάδοχος του Ντόναλντ Τουσκ θα πρέπει να εξασφαλίσει τις ευλογίες της πλειοψηφίας των κρατών – μελών. Και στην Ευρώπη κυριαρχούν επί του παρόντος οι συντηρητικές κυβερνήσεις. Επιπλέον, ο Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να προταθεί για το πόστο από τον διάδοχό του στη γαλλική προεδρία. Και αν αυτός είναι, όπως δείχνουν μέχρι στιγμής οι δημοσκοπήσεις, ο δεξιός Φρανσουά Φιγιόν… «Ο Φιγιόν δεν θα του έκανε αυτό το δώρο» εκτιμά άλλος «φίλος», «έστω και μόνο από σεβασμό προς τον Σαρκοζί».

Τα νούμερα

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του Cevipof, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν παραμένει πρώτη στην πρόθεση ψήφου όσον αφορά τον πρώτο προεδρικό γύρο με 25%-26%, ο δεξιός Φρανσουά Φιγιόν έρχεται δεύτερος με 23%-25% έχοντας χάσει ένα 3%-4%, ο «υπερκομματικός» Εμανουέλ Μακρόν κατοχυρώνει την τρίτη θέση με 17%-21% έχοντας κερδίσει ένα 3%-4% και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, όποιος και αν είναι, έρχεται πέμπτος, πίσω από τον ακροαριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν.