Με ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον Λευκό Οίκο και έναν ύμνο στην ελευθεροτυπία άρχισε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα την 165η κατά σειρά, και τελευταία, συνέντευξη Τύπου ως πρόεδρος, αφού πρώτα έστειλε τις ευχές και την «αγάπη» του στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο που νοσηλεύεται στην Εντατική με πνευμονία, καθώς και στη σύζυγό του που επίσης εισήχθη χθες, προληπτικά, στο νοσοκομείο. «Το να σας έχουμε σε αυτό το κτίριο, κάνει αυτό το μέρος να δουλεύει καλύτερα, μας κρατάει τίμιους» είπε ο απερχόμενος πρόεδρος στους δημοσιογράφους, αφήνοντας έναν έμμεσο υπαινιγμό για τον Ντόναλντ Τραμπ που σκέφτεται να μεταφέρει την αίθουσα Τύπου εκτός Δυτικής Πτέρυγας.

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε χθες ο Ομπάμα αφορούσε, όπως αναμενόταν, την Τσέλσι Μάνινγκ και την κριτική των Ρεπουμπλικανών για τη μείωση της ποινής της. Ο αμερικανός πρόεδρος ήταν κατηγορηματικός: η Μάνινγκ είχε μια δίκαιη δίκη, ανέλαβε την ευθύνη των πράξεών της, η ποινή της ήταν δυσανάλογα σκληρή σε σύγκριση με άλλους καταδικασθέντες για ανάλογες διαρροές απόρρητων εγγράφων, έχει εκτίσει ήδη μια «σκληρή ποινή φυλάκισης», «αποδόθηκε δικαιοσύνη και στάλθηκε ισχυρό μήνυμα», δήλωσε επιμένοντας στην αναγκαιότητα ισορροπίας ανάμεσα στην ελευθερία και τη διαφάνεια, από τη μια, και στην εθνική ασφάλεια.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε επανειλημμένως ερωτήσεις για τον διάδοχό του, επέλεγε κάθε φορά προσεκτικά τα λόγια του και απέφυγε την ευθεία κριτική –σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», ελπίζει με τον τρόπο αυτό να έχει κάποια επιρροή στον Τραμπ όταν ο ίδιος εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο. «Είναι προς το συμφέρον ολόκληρου του κόσμου να έχουμε εποικοδομητική σχέση με τη Ρωσία» δήλωσε όταν ρωτήθηκε για την πρόθεση του Τραμπ να «επανεκκινήσει» τη σχέση της Ουάσιγκτον με τη Μόσχα. Παράλληλα ωστόσο υπενθύμισε τη δική του, αποτυχημένη προσπάθεια να το κάνει, υποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς και τον υπαίτιο: τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Θύμισε επίσης στον ρεπουμπλικανό διάδοχό του πως η «δουλειά» του προέδρου είναι τέτοια που δεν μπορεί κανείς να την κάνει μόνος, δίνοντας έμφαση στην ομάδα που απαιτείται -και όλοι γνωρίζουν την ομάδα που έχει επιλέξει ο Τραμπ.

Στο τέλος της ημέρας, δήλωσε ο Ομπάμα, ο Τραμπ «πρέπει να προχωρήσει βάσει του οράματος και των αξιών του». Πάντως ο απερχόμενος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που δει «συστηματικές διακρίσεις», προσπάθεια του νέου προέδρου να απελάσει τους επονομαζόμενους Dreamers –μετανάστες χωρίς χαρτιά που έφτασαν παιδιά στις ΗΠΑ και μεγάλωσαν εκεί -, «θεσμικές προσπάθειες να φιμωθεί η διαφωνία ή ο ελεύθερος Τύπος», τότε η φωνή του θα ακουστεί και πάλι ηχηρή.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων του, από το άνοιγμα στην Κούβα μέχρι την προάσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας, και χαρακτήρισε την αποτυχημένη προσπάθειά του να διαμεσολαβήσει για μια ειρηνευτική συμφωνία στη Μέση Ανατολή μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις της θητείας του. Την τελευταία ερώτηση την κράτησε για μια δημοσιογράφο που τον παρακολουθεί από όταν ήταν ένας άγνωστος γερουσιαστής του Ιλινόι. Η ερώτησή της του έδωσε την ευκαιρία να στείλει στις ΗΠΑ, ένα τελευταίο μήνυμα μιλώντας για τις κόρες του: ναι απογοητεύτηκαν με το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά είναι ανθεκτικές και έχουν ελπίδα. «Δεν το βάζουν κάτω».