Ο προερχόμενος από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ιταλός ευρωβουλευτής Αντόνιο Ταγιάνι εκλέχθηκε χθες στο Στρασβούργο, με την υποστήριξη του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Ταγιάνι συγκέντρωσε 351 ψήφους, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων, όχι όμως και των μελών του Σώματος. Η εκλογική διαδικασία έγινε σε τέσσερις γύρους. Στους τρεις πρώτους κατέβηκαν υποψήφιοι από όλες τις πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής. Στον τέταρτο και τελευταίο γύρο οι υποψήφιοι ήταν δύο: ο Ταγιάνι και ο επίσης Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος είχε την υποστήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και έλαβε τελικώς τις ψήφους όλων των αριστερής απόχρωσης ευρωβουλευτών, ήτοι 282. Υπέρ της υποψηφιότητας Ταγιάνι τάχθηκε όχι μόνο το ΕΛΚ αλλά και οι Φιλελεύθεροι καθώς και η πολιτική ομάδα των βρετανών Συντηρητικών οι οποίοι, ως γνωστόν, μεθόδευσαν την έξοδο του Ηνωμένου Βασίλειου από την ΕΕ. Η εν λόγω σύμπραξη επικρίθηκε έντονα από τις φιλευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις της Ευρωβουλής, οι οποίες καταλογίζουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πολιτική διγλωσσία. Και αυτό διότι όπως επισημαίνουν, δεν είναι αποδεκτό από τη μια η πολιτική παράταξη της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς να δηλώνει πρωτοπόρος της ευρωπαϊκής ενοποίησης και από την άλλη να συνεργάζεται στο ζήτημα του προέδρου της Ευρωβουλής με τους βρετανούς Συντηρητικούς, οι οποίοι επί της ουσίας έχουν ταχθεί υπέρ της διάλυσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πυρά κατά Φέρχοφστατ. Σκληρή εξ αριστερών κριτική δέχεται και ο πρόεδρος των Φιλελεύθερων Γκι Φέρχοφστατ, στον οποίο καταλογίζουν πολιτικό καιροσκοπισμό. Και αυτό διότι ενώ σε πρώτη φάση επιχείρησε να ενισχύσει τις πιθανότητες εκλογής του στο ανώτατο αξίωμα της Ευρωβουλής, σε δεύτερη φάση –δηλαδή, όταν διαπίστωσε πως δεν είχε πιθανότητες να εκλεγεί –προτίμησε τη συμπόρευση με τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς αλλά και με τους βρετανούς Συντηρητικούς, με τους οποίους κατά το παρελθόν είχε σκληρές πολιτικές συγκρούσεις στο πλαίσιο της Ευρωβουλής.

Η επόμενη ημέρα. Ολοι τώρα αναμένουν τα δείγματα γραφής του Αντόνιο Ταγιάνι ως προέδρου της Ευρωβουλής. Το ενδεχόμενο να διανεμηθούν τα βασικά πόστα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μόνο στις πολιτικές δυνάμεις που τον στήριξαν χθες στο Στρασβούργο είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε εντάσεις και αντιπαραθέσεις, στις οποίες δεν είναι συνηθισμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα τα βασικά πόστα της Ευρωβουλής μοιράζονταν με βάση την πολιτική δύναμη της κάθε πολιτικής ομάδας.

Σε δύσκολη θέση ο Τουσκ. Τέλος, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι μετά τις χθεσινές εξελίξεις στο Στρασβούργο ενδεχομένως να τεθεί ζήτημα παραμονής του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η θητεία του θα πρέπει να ανανεωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Μετά τη χθεσινή νίκη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά τη διαδικασία ανάδειξης του νέου προέδρου της Ευρωβουλής, πλέον και οι τρεις πρόεδροι της ΕΕ ανήκουν σε αυτό τον πολιτικό χώρο. Ετσι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρωθυπουργοί που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα να θέσουν ζήτημα μη παραμονής του Τουσκ στη θέση αυτή για τα ερχόμενα δυόμισι χρόνια ακόμα.