Ο ιταλός συντηρητικός Αντόνιο Ταγιάνι απέκτησε ισχυρό προβάδισμα την Τρίτη κατά τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έπειτα από μια συμφωνία συνασπισμού με τους φιλελεύθερους, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Ο Ταγιάνι κέρδισε 274 από τις 683 ψήφους, ενώ ο κεντροαριστερός υποψήφιος και επίσης Ιταλός Τζιάνι Πιτέλα 183. Τέσσερις άλλοι υποψήφιοι συγκέντρωσαν από 43 έως 77 ψήφους. Αν κανένας υποψήφιος στο 751μελές σώμα δεν καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων των ψηφισάντων έπειτα από άλλες δύο ψηφοφορίες, οι δύο πρώτοι θα διεκδικήσουν απόψε έναν τέταρτο και αποφασιστικής σημασίας γύρο.

Οι ψήφοι του Πιτέλα ήταν λιγότερες από τις 189 έδρες των Σοσιαλδημοκρατών. Εκείνες του Ταγιάνι υπολείπονται επίσης του αθροίσματος των 217 εδρών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) και των 68 εδρών της κεντρώας πολιτικής ομάδας ALDE, ο υποψήφιος της οποίας Γκι Φερχόφστατ αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή υπέρ του Ταγιάνι.

Αδύνατη κάθε πρόβλεψη

Οι λαϊκιστές της ομάδας Ευρώπη των Εθνών και των Ελευθεριών της Μαρίν Λεπέν έχουν ρίξει στην κούρσα τον Ρουμάνο Λαουρέντιου Ρεμπέγκα. Ενώ οι ευρωσκεπτικιστές του UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ και οι σύμμαχοί του στην Ευρώπη της Ελευθερίας και την Αμεσης Δημοκρατίας δεν έχουν κατεβάσει υποψηφίο.

Υποψήφιοι είναι επίσης η Βελγίδα Χέλγκα Στίβενς, της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών , όπου συμμετέχουν οι βρετανοί Τόρις οι υπέρ του Brexit , η Ιταλίδα Ελεονόρα Φορέντσα της ριζοσπαστικής αριστεράς και η Πράσινη Βρετανίδα Ζαν Λάμπερτ.

Στις 09.00 τοπική ώρα (10.00 ώρα Ελλάδος) κάθε ένας από τους υποψήφιους θα έχει τρία λεπτά για να παρουσιασθεί στους συναδέλφους του, πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου της ψηφοφορίας που απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία για να τελεσφορήσει, όπως και οι επόμενοι γύροι που θα ακολουθήσουν.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα διεξαχθεί ένας τέταρτος και τελευταίος γύρος όπου θα συμμετέχουν οι δύο υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου, στην περίπτωση αυτή το αποτέλεσμα αναμένεται κατά τις 22.00 τοπική ώρα (23.00 ώρα Ελλάδος).