Ενα Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα ανοίγει τις πόρτες του σήμερα στο Νταβός. Οπως χαρακτηριστικά λέει στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Λόρενς Σάμερς, οι τιτάνες της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της οικονομίας και της τεχνολογίας που συρρέουν στο θέρετρο των ελβετικών Αλπεων δεν είναι πλέον οι άρχοντες του σύμπαντος που υπήρξαν: τα γεγονότα των τελευταίων δέκα μηνών, η νίκη του Brexit, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, έχουν φέρει τα πάνω κάτω. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως το φετινό Νταβός δεν έχει το ενδιαφέρον του –μεταξύ άλλων, αναμένεται η παρθενική εμφάνιση κινέζου προέδρου. Ιδού λοιπόν ένας οδηγός δέκα σημείων.

1. Στη σκιά του Ντόναλντ Τραμπ

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ορκίζεται την Παρασκευή, τελευταία ημέρα του Φόρουμ. Ελάχιστοι ακόλουθοί του θα δώσουν το «παρών», με μια αξιοσημείωτη εξαίρεση: τον αμερικανό επιχειρηματία Αντονι Σκαραμούτσι, έναν τακτικό φιλοξενούμενο στο Fox News, που θα μιλήσει σήμερα για το μέλλον των ΗΠΑ –σε ένα ιδιαίτερα ανήσυχο κοινό.

2. Το φάντασμα της παγκοσμιοποίησης

Σπάνια υπήρξε τόσο εκτός μόδας το αγαπημένο του Νταβός θέμα της παγκοσμιοποίησης και της διεθνούς αρμονίας. H κοσμοθεωρία που αντιπροσωπεύει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δέχεται πρωτοφανή επίθεση. Πώς θα αντεπεξέλθουν άραγε οι συμμετέχοντες τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα;

3. Η Κίνα παίρνει τη σκυτάλη

H εμφάνιση του Σι Τζινπίνγκ χαρακτηρίζεται ιστορική. Ο κινέζος πρόεδρος αναμένεται να αξιοποιήσει τη σημερινή του ομιλία προκειμένου να παρουσιάσει την Κίνα ως μια υπεύθυνη παγκόσμια δύναμη αποφασισμένη να προστατεύσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μια σειρά από ζητήματα, από την κλιματική αλλαγή μέχρι το ελεύθερο εμπόριο.

4. Η οικονομία στο μικροσκόπιο

Οι αγορές καλωσορίζουν την εκλογή του Τραμπ, στο Νταβός όμως οι οικονομολόγοι ενδεχομένως να φανούν πιο επιφυλακτικοί. Ενα μεγάλο ερώτημα είναι αν και πότε η τόνωση της ζήτησης που θα δημιουργήσουν οι δαπάνες για υποδομές και οι μειώσεις φόρων θα επισκιαστεί από την οικονομική ζημιά που προκαλεί ο προστατευτισμός. Το πιθανότερο συμπέρασμα (θα) είναι πως ο λαϊκισμός δεν αποτελεί βάση για μια βιώσιμη παγκόσμια ευημερία.

5. Η θλίψη των Δημοκρατικών

Πολλά γνωστά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος θα δώσουν φέτος το «παρών» στο Νταβός –ίσως για να αποφύγουν τα τεκταινόμενα πίσω στις ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα μιλήσει για τη «διπλωματία στην εποχή της αναστάτωσης», ο πρώην αντιπρόεδρος Αλ Γκορ για την κλιματική αλλαγή και ο νυν αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα απευθύνει μια «ιδιαίτερη ομιλία».

6. Η Τερίζα Μέι είναι εδώ

Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα απευθύνει σήμερα στο Λονδίνο την πολυαναμενόμενη ομιλία της σχετικά με τους στόχους της κυβέρνησής της αναφορικά με το Brexit κι έπειτα θα ταξιδέψει στο Νταβός προκειμένου να πουλήσει την Πέμπτη τις ιδέες της σε ένα διεθνές κοινό.

7. Τα δεινά της Ευρώπης

Ενόψει εκλογών στη Γερμανία φέτος, η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη της εμφάνιση στο Νταβός. Το «παρών» όμως θα δώσει ένας άλλος αρχηγός κράτους που έχει μπροστά του μια δύσκολη εκλογική μάχη, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Το ερώτημα είναι, μπορούν οι ευρωπαίοι ηγέτες να παρουσιάσουν ένα συνεκτικό όραμα για το μέλλον;

8. Αγωνία για τις ανισότητες

Μπορεί ο πλούτος να είναι κάτι σαν συνώνυμο του Νταβός, αυτή τη χρονιά ωστόσο τα θέματα που εμφανίζονται με τη μεγαλύτερη συχνότητα στο πρόγραμμα είναι το πρόβλημα της ανισότητας και ο θυμός εκείνων που νιώθουν παραγκωνισμένοι.

9. Θα μας σκοτώσει η τεχνολογία;

Πέρυσι, το Νταβός γιόρτασε αυτό που βάφτισε «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση». Φέτος, ωστόσο, η συζήτηση αναμένεται να εστιάσει περισσότερο στους κινδύνους της τεχνολογίας. Οπως επισημαίνει ο Λόρενς Σάμερς, φαίνεται να υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση πως χρειάζεται περισσότερη ρύθμιση –μεταξύ άλλων, και για την προστασία των θέσεων εργασίας.

10. Και πού είναι τα πάρτι;

Πέραν του κεντρικού φόρουμ, εταιρείες και απεσταλμένοι χρησιμοποιούν το Νταβός για κουβέντα και δικτύωση. Οι εποχές επιβάλλουν, ωστόσο, λιγότερα πάρτι. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα απουσιάσουν εντελώς η σαμπάνια και το χαβιάρι –κάπου πρέπει να βρουν παρηγοριά οι απεσταλμένοι για την τροπή που έχει πάρει ο κόσμος.