Ο Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, ο δολοφόνος του πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Άγκυρα, θάφτηκε σήμερα σε έναν ανώνυμο τάφο σε νεκροταφείο της τουρκικής πρωτεύουσας, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Καθώς κάμερες έγραφαν, ο Αλτιντάς, ένας αστυνομικός ηλικίας 22 ετών, δολοφόνησε με εννιά σφαίρες την 19η Δεκεμβρίου τον ρώσο πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων μιας έκθεσης.

Ο νεαρός, καλοξυρισμένος και ντυμένος με μαύρο κοστούμι, έπεσε νεκρός και ο ίδιος λίγη ώρα αργότερα από πυρά ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας, αφού φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» και είπε ότι διέπραξε τη δολοφονία αυτή για να πάρει εκδίκηση για όσα έγιναν στο Χαλέπι της Συρίας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να συνδέσει τον δράστη της δολοφονίας με το δίκτυο του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στο οποίο επιρρίπτει την ευθύνη για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με το Ανατολή, το πτώμα του νεαρού αστυνομικού παραδόθηκε στις υπηρεσίες του δήμου της Άγκυρας αφού κανείς δεν το ζήτησε εντός της νόμιμης προθεσμίας των δύο εβδομάδων.

Ο ρώσος πρεσβευτής κηδεύτηκε με κρατικές τιμές στα τέλη του Δεκεμβρίου σε ένα κοιμητήριο στο βόρειο τμήμα της Μόσχας.

Στην Άγκυρα ο δρόμος όπου βρίσκεται η ρωσική πρεσβεία άλλαξε όνομα σε οδός Αντρέι Καρλόφ κατά τη διάρκεια μιας τελετής της 10ης Ιανουαρίου.

Η δολοφονία αυτή διαπράχθηκε εν μέσω της αναθέρμανσης των σχέσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, που κατήγγειλαν μια «προβοκάτσια» με στόχο να σαμποταριστεί η συνεργασία τους.