Μπροστά στον κίνδυνο «ενός πολέμου ευρείας κλίμακας» με την Κίνα βρίσκονται οι ΗΠΑ, εάν επιχειρήσουν να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Κίνας στα νέα νησιά που έχει κατασκευάσει στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Η απειλή αναμεταδόθηκε από το σύνολο των κινεζικών μέσων ενημέρωσης την Παρασκευή, μία ημέρα αφότου ο επερχόμενος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον παρομοίασε την κατασκευή νησιών και την εγκατάσταση σε αυτά στρατιωτικών μέσων με την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Θα ήταν καλό οι δύο πλευρές να προετοιμαστούν για μία στρατιωτική σύγκρουση», εάν οι δηλώσεις του Τίλερσον γίνουν πολιτική των ΗΠΑ όταν αναλάβει επισήμως ο Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτουν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης

Η Κίνα έχει κατασκευάσει τεχνητά νησιά σε όλη τη Σινική Θάλασσα, την οποία διεκδικεί μαζί με πέντε γειτονικά κράτη και την Ταϊβάν.

Αν και ο Τίλερσον δεν διευκρίνισε με ποιον ακριβώς τρόπο θα εμποδίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες την πρόσβαση της Κίνας στα τεχνητά νησιά της, ειδικοί συμφωνούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί με την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος.