Πενήντα έξι άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους πέντε αξιωματούχοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σκοτώθηκαν στη σειρά των επιθέσεων που συγκλόνισαν την Τρίτη τρεις αφγανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Καμπούλ και η Κανταχάρ, σημάδι πως οι Ταλιμπάν δεν προτίθενται αυτόν τον χειμώνα να διακόψουν τον ένοπλο αγώνα τους.

Οι πέντε αξιωματούχοι των Εμιράτων σκοτώθηκαν στη διάρκεια δείπνου που παρετίθετο στην κατοικία του κυβερνήτη της Κανταχάρ (νότιο Αφγανιστάν), ο οποίος υποδεχόταν μια αντιπροσωπεία που περιλάμβανε τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Αφγανιστάν Τζούμα Μοχάμεντ Αμπντάλα Αλ Καάμπι.

Τα εκρηκτικά ήταν κρυμμένα μέσα στους καναπέδες· ο κυβερνήτης και ο πρεσβευτής τραυματίσθηκαν ελαφρά στην επίθεση αυτή, που στοιχισε τη ζωή σε 13 ανθρώπους, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, τον στρατηγό Αμπντούλ Ραζίκ.

Οι Ταλιμπάν διέψευσαν οποιαδήποτε ανάμιξη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο στρατηγός Ραζίκ κατηγόρησε κυρίως την πακιστανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, την ισχυρή ISI, καθώς και το τρομοκρατικό δίκτυο Χακάνι, που πιστεύεται ότι έχει την έδρα του στο Πακιστάν και ότι έχει συμμαχήσει με τους Ταλιμπάν.

«Γνωρίζουμε ότι βρίσκονται πίσω απ’ αυτή την επίθεση διότι την σχεδίασαν», υποστήριξε κάνοντας λόγο για «μερικές συλλήψεις» χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

Ο στρατηγός Ραζίκ συμμετείχε και ο ίδιος στο δείπνο, αλλά τη στιγμή της έκρηξης είχε «βγει για τη βραδινή προσευχή». «Άκουσα ένα ‘μπουμ’ και όταν επέστρεψα στο δωμάτιο, μερικοί από τους ανθρώπους εκεί καίγονταν», αφηγήθηκε προσθέτοντας ότι «τα εκρηκτικά ήταν τοποθετημένα μέσα στους καναπέδες».

Αυτός ο ισχυρός αξιωματούχος, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά των Ταλιμπάν, θα μπορούσε να ήταν ο στόχος της επίθεσης: ο Ραζίκ πρότεινε πρόσφατα τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» για την υποδοχή των Ταλιμπάν και των οικογενειών τους ώστε να εξέλθουν από την επιρροή του Πακιστάν.

Σύμφωνα με τις αρχές του Αμπού Ντάμπι, οι πολίτες των Εμιράτων που σκοτώθηκαν από την επίθεση εργάζονταν «σε ανθρωπιστικά, εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά προγράμματα».

Μερικές ώρες νωρίτερα, οι Ταλιμπάν είχαν αναλάβει την ευθύνη για τις φονικές επιθέσεις που έπληξαν την Καμπούλ και τη Λάσκαρ Γκα, την επαρχιακή πρωτεύουσα της Χελμάντ.

Στην πρωτεύουσα, μια διπλή επίθεση που πραγματοποιήθηκε την ώρα που οι εργαζόμενοι έβγαιναν από τα γραφεία τους κοντά στο κοινοβούλιο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 36 ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό άλλων 78, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό του διευθντή των νοσοκομείων της Καμπούλ Μοχάμαντ Σαλίμ Ρασούλι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα θύματα είναι κυρίως πολίτες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά».

Λίγο νωρίτερα, μια επίθεση καμικάζι είχε προκάλεσει τον θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων στη Λάσκαρ Γκα, μεταξύ των οποίων τοπικοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι φυλών, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Χελμάντ, επαρχίας όπου καλλιεργείται η παπαρούνα του οπίου και η οποία θεωρείται «φέουδο» των Ταλιμπάν.

Οι αιματηρές αυτές επιθέσεις δείχνουν πως οι Ταλιμπάν, όπως και πέρυσι, δεν τηρούν την παραδοσιακή χειμερινή εκεχειρία την οποία επέβαλλαν άλλοτε το ψύχος και το χιόνι.

Οι Ταλιμπάν υποστήριξαν στο Twitter πως τα θύματα της Καμπούλ «είναι όλα πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών». Ωστόσο ο πρόεδρος Γάνι καταδίκασε μια «βάρβαρη επίθεση» εναντίον «πολιτών». Το παράρτημα του κοινοβουλίου που στοχοθέτησαν οι αντάρτες στεγάζει διάφορες επιτροπές, καθώς και τα γραφεία ορισμένων κοινοβουλευτικών.