Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία επιβεβαίωσε ότι η εκκένωση του ανταρτοκρατούμενου θυλάκου στο ανατολικό Χαλέπι ξανάρχισε αργά το βράδυ της Κυριακής ύστερα από τριήμερες καθυστερήσεις.

«Οι εκκενώσεις περιοχών έχουν ξεκινήσει. Λεωφορεία και ασθενοφόρα φεύγουν τώρα από το ανατολικό Χαλέπι», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters με ηλεκτρονικό του μήνυμα ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι πρώτοι κάτοικοι που επρόκειτο να εγκαταλείψουν την πόλη αναχώρησαν κατά τις 11 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Ο αξιωματούχος δεν είχε πληροφορίες για το νέο σχέδιο εκκένωσης δύο σιιτικών χωριών κοντά στην Ιντλίμπ, τα οποία πολιορκούνται κυρίως από σουνίτες αντάρτες.

Νέα συμφωνία

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας είχε μεταδώσει πως υπήρξε νέα συμφωνία μεταξύ των δυνάμεων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση και ανταρτών, βάσει της οποίας θα απομακρυνθούν οι άμαχοι από τα δύο σιιτικά χωριά της επαρχίας Ιντλίμπ σε αντάλλαγμα για την απομάκρυνση ανταρτών και αμάχων από το ανατολικό Χαλέπι.

Και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του επέτρεψαν σε πομπή πέντε λεωφορείων και δύο ασθενοφόρων με επιβάτες από τις συνοικίες του Χαλεπιού, οι οποίες βρίσκονται στα χέρια των ανταρτών, να φτάσουν στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή Αλ Ρασιντίν έξω από την πόλη.

Η πομπή είχε ακινητοποιηθεί για ώρες αφότου πέρασε από τη διασταύρωση στη λεωφόρο Ραμούσα, δίπλα στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή του Χαλεπιού, μετέδωσε το Παρατηρητήριο.

Η διαδικασία διακόπηκε μετά την επίθεση ενόπλων εναντίον λεωφορείων που είχαν σταλεί για να συμμετάσχουν στην εκκένωση των δυο σιιτικών χωριών.