Η Βαϊόλα Ντέσμοντ, η μαύρη επιχειρηματίας που αμφισβήτησε τον φυλετικό διαχωρισμό στον Καναδά το 1946 θα είναι η πρώτη καναδή γυναίκα που θα κοσμεί χαρτονόμισμα στη χώρα, όντας το νέο «πρόσωπο» των 10 δολαρίων Καναδά.

Η Ντέσμοντ αρνήθηκε να αποχωρήσει από θέσεις που προορίζονταν μόνο για λευκούς στον κινηματογράφο Roseland στην περιοχή της επαρχίας της Νέας Σκωτίας, περίπου μια δεκαετία πριν την άρνηση της Ρόζα Παρκ να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε λευκό, αντιδρώντας στην πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ. Για αυτήν την ενέργεια η Ντέσμοντ καταδικάστηκε με πρόστιμο και φυλάκιση.

«Η Βαϊόλα είναι η πηγή έμπνευσής μας σήμερα… καθώς ενέπνευσε ανθρώπους πριν από χρόνια», τόνισε η αδερφή της Γουάντα Ρόμπσον. «Είμαι τόσο περήφανη, σχεδόν δακρύζω».

Η επιλογή της Ντέσμοντ θα φέρει στο προσκήνιο τον ρόλο των Αφροαμερικανών στην ιστορία του Καναδά, σύμφωνα με τον ιστορικό Μπάριγκτον Γουόκερ από το Πανεπιστήμιο της Βασίλισσας.

Θα αντικαταστήσει τον πρώτο πρωθυπουργό

Το πρόσωπο της Ντέσμοντ θα αντικαταστήσει εκείνο του Τζον Α. Μακντόναλντ, του πρώτου πρωθυπουργού του Καναδά (που θα κοσμεί πλέον χαρτονόμισμα μεγαλύτερης αξίας), με την κυκλοφορία των νέων χαρτονομισμάτων στα τέλη του 2018.

Η Ντέσμοντ, πέθανε το 1965, επιλέχθηκε από χιλιάδες αιτήσεις που κατατέθηκαν κατά την ανοιχτή πρόσκληση υποβολής υποψήφιων προσώπων η οποία ξεκίνησε νωρίτερα αυτόν τον χρόνο. Η συνοπτική λίστα περιλάμβανε κοινωνικούς ακτιβιστές, έναν μηχανικό, έναν ποιητή και έναν αθλητή.

Η απεικόνιση γυναίκας σε χαρτονόμισμα ήταν ένα από τα τελευταία βήματα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, έναν χρόνο μετά την εκλογή της, για την προώθηση της ισότητας των φύλων, μιας από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Ενώ η Βασίλισσα της Αγγλίας εμφανίζεται στα περισσότερα καναδέζικα νομίσματα, η Ντέσμοντ είναι η πρώτη Καναδέζα που το πρόσωπο της θα κοσμεί χαρτονόμισμα ευρείας κυκλοφορίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτόν τον χρόνο ότι η Χάριετ Τάμπμαν, η Αφροαμερικανή αγωνίστρια για την κατάργηση της δουλείας θα εικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων.